"A Rend nyomában" - kötet bemutató és vándorkiállítás Bükkábrányban

A kiállítás és a kötet célja, hogy a térségben élők megismerjék településük történetének 4000 évvel ezelőtti emlékeit, büszkék legyenek rá, erősítse a helyhez való kötődésüket. A kiállításon bemutatott régészeti lelőhelyek a Bükkalját és a Dél-Borsodi régiót egy olyan Kárpát-medencei, sőt még annak határán túl is nyúló 4000 éves hálózatba kapcsolják be, mely alapot ad e települések magyarországi és nemzetközi kapcsolatainak a továbbépítéséhez, turisztikai attrakciók fejlesztéséhez, tematikus kulturális utak kialakításához. E kötetnek minden érintett település polgármesteri hivatalában, iskolájában, a helytörténet iránt érdeklődő lakóinak könyvtárában helye van. A kiállítás utazó kiállítás. Első állomása Bükkábrány. Ezt követően a kutatás által érintett minden településre elvihető. Kapcsolódik hozzá egy régészeti előadássorozat is. A vándorkiállítás fogadására történő jelentkezést a megnyitó alkalmával lehet jelezni a kurátorok irányába.

A kiállítás több mint 20 dél-borsodi település: Ároktő, Bogács, Borsodivánka, Bükkábrány, Emőd, Gelej, Harsány, Hernádnémeti, Maklár, Mezőcsát, Mezőkeresztes, Mezőkövesd, Novaj, Sajószöged, Szakáld, Tard, Tibolddaróc, Tiszabábolna, Tiszakeszi, Tiszalúc, Tiszaújváros, Vatta- 4000 évvel ezelőtti történetébe nyújt betekintést egy 10 éve a térségben zajló nemzetközi régészeti projekt eredményeinek bemutatásán keresztül.
Angol nyelven már könyvek jelentek meg e kutatásról, külföldön kiemelkedő szakmai figyelem kíséri, de magyarul, a helyben élők számára most került sor az első összefoglalásra. Most azonban egyszerre könyv és kiállítás is született a munkából a Magyar Géniusz-program támogatásával.