Kultúra

Szeptember 29. a kávé világnapja

Már 40 éve ünnepeljük szeptember 29-én a kávét - a világ egyik legkedveltebb itala először Japánban, 1983-ban kapott saját napot. A tradicionális kávézás mellett a 21. században egyre több új fogyasztási mód, szokás alakult ki, a fiatalok már teljesen mást várnak el egy kávétól, mint szüleik vagy akár nagyszüleik.
Összegyűjtöttünk néhány kávéval kapcsolatos érdekességet és adunk néhány tippet is, melyekkel emlékezetessé tehetjük az ital-ünnepet.

Kultúra

Bokor Balázs 1981-től áll a Külügyminisztérium szolgálatában, immár a tizenötödik kormányt segíti szakmai munkájával. Diplomáciai karrierje során számos magyar külképviseleten dolgozott: 1981-ben Jemenben volt attasé, majd Tripoliban konzul.

1823. augusztus 24-én délután 17 órakor kezdetét vette a miskolci színház történelme. Két évszázaddal később, ugyanezen a napon egész napos programokkal ünnepelték a teátrum bicentenáriumát.

Az utolsó diákok is hazautaztak, véget értek az erdei vándortáborok az ÉSZAKERDŐ Zrt.-nél.

Ismét örömteli hírről tudunk beszámolni, ugyanis egy újabb kistelepülési könyvtár felújítása valósult meg. A rudolftelepi szolgáltatóhely ünnepélyes átadóját a közelmúltban tartották.

Június harmadikától látható Wittelsbach Erzsébet osztrák császárné és magyar királyné rekonstruált ruháiból nyílt kiállítás a bánhorváti Platthy-kastélyban.

A Balla Riana Emma főszereplésével készült kisjátékfilm, a Rianás közel száz nemzetközi díjat tudhat magáénak; az alkotás folyamatosan fesztiválozik, most éppen a Cannes-i világfilmfesztiválon mutatkozott be sikerrel, hiszen elődöntőbe jutott.

Mozart és Da Ponte első közös műve a vágyak és a meglepetések vígoperája, amely hol ellenállhatatlan humorral, hol szívbemarkoló őszinteséggel mesél rólunk, emberekről. Szabó Máté lendületes, szellemes rendezése közelebb hozza a történetet a mai nézőhöz.

Egy, Magyarországon még kevéssé ismert regénytípussal, a regionális krimivel jelentkezett a miskolci születésű Bánhidi Lilla, ismert televíziós riporter. A könyv ízig-vérig miskolci: a város és a környék ismert helyszínein játszódik.

A II. Rákóczi Ferenc Könyvtár 2023. május 13-án, szombaton délelőtt 10 és délután fél öt között 7. alkalommal rendezi meg a könyvtári majálist.

Az elmúlt napokban különösen nagy megtiszteltetés érte a közhasznú TermészetBÚVÁR Alapítványt.