Psziché

Pótolható-e az emberi érintés?

Az utóbbi években szinte robbanásszerűen szaporodnak a különböző eredményeket szóló cikkek, információk a mesterséges intelligenciáról. Ám arról kevesebbet hallunk, hogy alkalmazható-e vajon minden területen? Például a betegellátásban az emberi kapcsolatok terén? Kiválthatja-e egyáltalán az emberi gondoskodást? A Magyar Hospice Alapítvány orvos-igazgatója, dr. Muszbek Katalin szerint nem. A humán-ellátásra a palliatív ellátásban ugyanis igen nagy szükség van.

Psziché

Közel egy éve dolgozik a Velkey László Gyermekegészségügyi Központ  Gyermekrehabilitációs Osztályán Rőthy Judit klinikai gyermek szakpszichológus. Hétfőn és csütörtökön az intézet szakrendelésén fogadja kis pácienseit és szüleiket.

„Nevem, Lovass Adél, választott név. Mikor 2015-ben elkezdtem a saját örömömre írogatni, szükségét éreztem énem alkotói oldalának megjelölésére.” – így ír a szerző, első verseskötetének a bármi-Nő-nek az ajánlásában. Majd így folytatja: „ Az alkotás segít.

Hogy fogadják a daganatos betegségben szenvedők a hírt, amikor közlik velük a diagnosztizálás eredményét? Milyen jelentősége van a betegszervezeteknek a tagok számára?

A kórházi szociális munkás elsőrendű feladata, hogy segítse a kommunikációt, az együttműködést az egészségügyi szakszemélyzet, az orvos és az ápolást végzők, valamint a beteg között.

Mi okozza az iskolai kiégést?  Ezzel címmel tartott élénk érdeklődéssel kísért előadást a MCC Miskolci Képviseletén dr. Jagodics Balázs SZTE pszichológiai intézetének adjunktusa.

Az OncoVR egy 2017-ben indult kutatási program, amelynek lényege, hogy a virtuális valóság szemüveg – mely egy 360 fokos mesterséges környezetet teremt a viselőjének – alkalmazásával segítsék a tartósan kórházban fekvő gyerekeket a gyógyulásban.

Számos oklevél, elismerés és nem mellesleg a Női Feltalálók Szöuli Világtalálkozóján kapott arany-díj igazolja, hogy a Matanda módszer hasznos, kiemelkedő sikereket lehet alkalmazásával elérni a matematikával nehezen boldoguló, netán képességzavaros gyerekeknél a...

Értünk Miskolcon címmel fél éves programsorozatnak ad otthont Miskolcon a Művészetek Háza Kávézója. Az ötlet dr. Pankucsi Márta jogász szociológustól származik, aki első alkalommal, egykori tanítványával, dr.

Egy megszurkált fiatalember édesanyja Magdika, a Miskolci Áldozatsegítő Központ vezetője Doszpoly Orsolya és a Zsófi Reményvár alapítója Bigus Melinda volt a Csillagpont Rádió vendége. A téma pedig nem más, mint az áldozatsegítés.

A gyermekrajzok értelmezésével különféle szakterületek képviselői foglalkoztak és foglalkoznak ma is. Legelőször a művészettörténészek tették ezt.

2023. június 4., vasárnap, Bulcsú

Csillagpont Rádió podcast

Időjárás

Programok Miskolcon