Prevenció

1922 . január 11-én egy 14 éves cukorbeteg fiú kapott elsőként inzulininjekciót Kanadában, a Torontói Központi Kórházban

Az akkori terápia megmentette a fiú életét, 101 év alatt azonban nagyon sokat változott az I-es típusú cukorbetegség kezelése. Az évforduló apropóján beszélgettünk a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktató Kórház két dietetikusával, Venczel Viviennel és Kollár Kittivel.

Prevenció

Pászk Norbert természetgyógyász, gyógynövényszakértő, a Miskolci Egyetem mestertanára szerint az év valamennyi napján hasznos segítőink lehetnek a gyógynövények.

A véradás az egyik leghumánusabb emberi cselekedet. A biztonságos vérellátás a vöröskereszt elsőszámú feladata. A valamennyiünket sújtó Covid és az ukrán menekültek ellátásában való részvétel újabb feladatot jelentett és jelent ma is a szervezet számára.

Esti lefekvés előtti fogmosás, cukros ételek és italok fogyasztásának csökkentése, fogorvosok rendszeres felkeresése! Ez a három az idei novemberi fogászati hónap legfontosabb üzenete.

A podiáter felsőfokú végzettséggel rendelkező egészségügyi szakember, aki képes diagnosztizálni a láb elváltozásait és természetesen rendelkezik azzal a szaktudással, amelynek birtokában el tudja végezni a szükséges kezeléseket is.

Egy megszurkált fiatalember édesanyja Magdika, a Miskolci Áldozatsegítő Központ vezetője Doszpoly Orsolya és a Zsófi Reményvár alapítója Bigus Melinda volt a Csillagpont Rádió vendége. A téma pedig nem más, mint az áldozatsegítés.

Három évvel ezelőtt vált országszerte ismertté egy genetikai eredetű betegség, a spinális izomatrófia (SMA), amikor hatalmas gyűjtés indult egy SMA-beteg kisfiú génterápiás kezelésének finanszírozására.

Szép eredménnyel zárult a Richter Egészségváros program a miskolci Szent István téren. A 120 éves Richter Gedeon Nyrt. egészségtudatosságot és a betegségmegelőzést népszerűsítő országjáró prevenciós programsorozatának 81.

Június 26-án a miskolci Szent István tér ad otthont a Richter Egészségvárosnak.

Mindennapjaink során számos különböző helyzetben – például utazás, edzés vagy munka közben – használjuk ugyanazt a fülhallgatót, eszközeink tisztítására és fertőtlenítésére viszont sokan nem fordítunk elég figyelmet.

Levélben kérte Varga Andrea Klára, Miskolc MJV alpolgármestere Dr.