Te mit csinálsz, ha egy nő összeesik előtted? – Megérkezett a Mentőalapítvány nőnapi kisfilmje

Az Országos Mentőszolgálat Alapítvány (OMSZA) Nemzetközi Nőnapra időzített szórakoztató edukációs kisfilmjében szó szerint NŐ a tét: Timi (Oroszlán Szonja) egy váratlan incidenst követően „élőzve” mutatja be az újraélesztés laikus technikáját dr. Bárány Olgán (Pokorny Lia). Az is kiderül, miért ódzkodik Bala (Csuja Imre) és bandája, hogy elsőként lépjenek oda az ájult ügyvédnőhöz. A felmérések szerint ugyanis a nők kisebb eséllyel kapnak segítséget ilyen helyzetekben. Az OMSZA a kisfilmmel ezen szeretne változtatni. A humor a megszokott, a cél ismét nemes, ám ezúttal a nőké a főszerep.

A nőnapi kampány legfőbb célja, hogy az újraélesztésben is legyen meg az esélyegyenlőség. A nem csak a nőkért és nem csak a férfiaknak szóló kisfilm legfőbb üzenete: merjünk cselekedni laikusként, amikor egy emberi élet megmentése a tét – legyen szó akár férfiról, akár nőről. Ehhez az OMSZA ismét a Valami Amerika szereplőit hívta segítségül: Baláék (Csuja Imre) ezúttal Timi (Oroszlán Szonja) vezetésével tanítják meg az újraélesztés egyszerű módját.

Külföldi kutatások szerint az emberek több mint fele az illetlen viselkedés vádjától való félelmében inkább nem segít egy földön fekvő, eszméletlen nőnek. Ezt a témát járta körbe az OMSZA 3000 fő megkérdezésén alapuló hazai felmérése is, melyből kiderül, négyből három ember azért nem lépne oda egy eszméletlen nőhöz, mert fél, hogy ártani fog, pedig újraélesztés esetén ártani nem, csak segíteni tudunk. Többen úgy vélik: egy nőt máshogy kell újraéleszteni, vagy éppen illetlennek tartják, hogy kényes testrészhez nyúljanak. A kutatásban részt vevők több mint fele meg van róla győződve, hogy a Magyarországon vezető haláloknak számító hirtelen szívhalál a férfiak „betegsége”. Ezt erősíti, hogy a bemutató anyagokban is általában férfiakat élesztenek újra. Mivel ez a jelenség általánosnak mondható az – egyébként a legjobb szándékkal készülő – társadalmi edukációs kampányokban, a nézők azt gondolhatják: ha újra kell éleszteniük valakit, az valószínűleg egy férfi lesz.

Pedig a hirtelen szívhalál a nőket ugyanúgy érinti, csak éppenséggel a tünetek eltérőek: „A férfiaknál az esetek nagy százalékában egy nagyon erős, megsemmisítő mellkasi fájdalom jellemző, ami bal karba, nyakba, hátba sugárzik ki. A nőknél pedig nagyon sokszor csak egy nagyon nagyfokú fáradtság, egy általános mellkasi, hátba sugárzó fájdalom, verejtékezés az, ami jellemző.” - mondja dr. Czakler Éva mentőorvos, az OMSZA kuratóriumának elnöke.

Az OMSZA most arra törekszik, hogy az újraélesztésben is legyen meg az esélyegyenlőség. A forgatáshoz a NAV biztosította a helyszínt, ezzel is jelezve, számukra fontos a téma, ugyanis a NAV objektumaiban képzett munkahelyi elsősegélynyújtók dolgoznak, emellett több NAV alkalmazott végzett újraélesztési tanfolyamot is. A Nemzetközi Nőnapra időzített, a szereplők nőnapi üdvözleteit tartalmazó kampánnyal is változatlan persze a cél: ha egy ember életét is sikerül megmenteni vele - legyen akár férfi, akár nő -, már megérte.