In memoriam Dr. Radványi Gáspár

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház megrendüléssel tudatja, hogy Dr. Radványi Gáspár, a IV. Belgyógyászati Osztály főorvosa, nyugalmazott osztályvezető főorvos, címzetes egyetemi docens
2024. augusztus 28-án – rövid szenvedés után – elhunyt.

Ami bennem lélek, veletek megy; ott fog köztetek lenni mindig. Megtalálsz virágaid között, mikor elhervadnak; megtalálsz a falevélben, mikor lehull; meghallasz az esti harangszóban, mikor elenyészik; s mikor megemlékezel rólam, mindig arccal szemközt fogok veled állani.
/Jókai Mór/

Dr. Radványi Gáspár – szül. 1947. március 23-án, Emődön – nagyra becsült kolléga és tanítómester volt, elsősorban a hematológia területén. Évtizedek óta kiváló gyógyító munkát végzett: ezt jelképezi, hogy a Debreceni Egyetem Hematológiai Tanszékének címzetes egyetemi docensi címét is megszerezte, egy négy éves ciklusban pedig – hematológiai területen – a szakágazat Szakmai Kollégiumának tagja volt.
Rendszeresen országos hematológiai konferenciákat szervezett, számos hazai és nemzetközi szakmai társaság tagja, vezető tisztségviselője volt. Előadások, könyvfejezetek és absztraktok fűződnek nevéhez. Szakmai életútja, pályafutása, orvosszakmai eredményei alapján 2009-ben Miskolc Város Pro Urbe Díjjal jutalmazta. A Debreceni Egyetem Orvosi Karán gyakran tartott előadásokat. Kiváló szakmai munkájáért Kórházunk Igazgatósága 2022-ben Semmelweis Díjjal tüntette ki. A hematológus szakorvos képzésben az Észak-magyarországi Régióban iskolateremtő munkásságot képviselt. Rendkívül nagy munkabírása volt, nyugdíjba vonulása után is aktívan részt vett a Hematológiai Osztály ambuláns és fekvőbeteg ellátásában. Az utolsó napig aktívan dolgozott, elvesztése nagy veszteség a belgyógyászat-hematológus szakma és kórházunk számára is.
A sikeres életútja példa az utókor számára: a szorgalmat, a szakma és a betegek szeretetét tartotta a legfontosabb feladatának.

Emlékét a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Központi és Egyetemi Oktatókórház, a Semmelweis Tagkórház Munkatársaival szeretettel és elismeréssel őrzi.

Temetéséről később intézkednek.