Példátlan megtiszteltetés a TermészetBÚVÁR Alapítványnak - A pápalátogatáson könyvünk hazánk névjegye

Az elmúlt napokban különösen nagy megtiszteltetés érte a közhasznú TermészetBÚVÁR Alapítványt. Ugyanis a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Titkársága a pápalátogatás szervezőbizottságával közösen úgy döntött, hogy a kiadói gondozásunkban megjelent, immár négy kiadást megért Értékőrző Magyarország – Nemzeti parkok, világörökség című könyvünk felfrissített, angol nyelvű változata hazánk egyik névjegye lesz rangos vendégeink számára. Őszentsége Ferenc pápa, kíséretének tagjai, a nemzetközi sajtó képviselői olyan ajándékkal gazdagodhatnak, amely ízelítőt kínál tájaink természeti kincseiből, az elmúlt évszázadok épített örökségének színe-javából.

A 216 oldalas, 335 színes felvétellel illusztrált albumszerű kötet 29 szerző, csaknem 60 más szakember és 110 fotós munkájának eredménye. A könyv bepillantást nyújt a pótolhatatlan értékeink megőrzéséért folytatott, hosszú évtizedeket átívelő szakmai programba, szorgalmazva a határokon átnyúló, a megóvást segítő közös felelősségérzet felébresztését is.
Kötetünk tartalmában és szellemiségében jól illeszkedik Ferenc pápának a teremtett világ védelmét szorgalmazó hazánkban is széles körben ismert és tisztelt példás elkötelezettségéhez. Laudato Si’, Áldott légy kezdetű enciklikája méltó foglalata programjának.
Ebben a munkájában a Szentatya arra figyelmezteti a hívőket és a nem hívőket, hogy a természeti rendszerekben végbemenő, alapvető működésüket fenyegető, egyre gyorsuló változások a növény- és állatfajok sokasága mellett bizonytalanná tette a bolygónk élő rendszerétől függő emberiség jövőjét is. Cselekednünk kell, amely új, természetbarát szemléletmód meghonosítását kívánja az emberiségtől.
Bízunk abban Ferenc pápa apostoli látogatása hazánkban lendületet adhat a természet és az ember közötti harmónia mielőbbi megteremtéséért folytatott küzdelemben határainkon innen és túl is.