Drogszemét-mentesítés

Egy óra alatt 15 tűt, üvegcséket, egy melegítésre használt konzervdobozt, ugyancsak melegítésre használt kanalat, és három fóliát találtunk a mai Drogszemét gyűjtésen az Avasi Református Temetőben. Drogszemét. Ez a riasztó kifejezés évek óta problémát jelent Miskolcon is. Drogszeméttel fertőzött területek mindig voltak a városban. A lakossági bejelentések alapján évek óta veszélyeztetett területek: Népkert, Diósgyőri Stadion, Avasi Kilátó, Kis-Avas pincesor, Belváros, Selyemrét, Csanyik-völgy, valamint nagyon sok nevelési-oktatási intézmény és játszótér környéke is.

Még februárban jelezte egy édesapa a Miskolci Önkormányzati Rendészet munkatársának, hogy az 5 éves gyermeke séta közben egy használt tűt vett fel a földről. (A gyermekre leselkedő veszélyt, nem kell részletezni.) A rendészettel a Drogambulancia napi kapcsolatban van, így a történtek azonnal eljutottak hozzánk. Munkatársaink rögtön a helyszínre mentek és összeszedték a tűt.

A drogszemét veszélyes hulladék, és komoly veszélyeket jelent azok számára, akik érintkeznek vele (HIV, hepatitis B, hepatitis C), így a drogszemét összeszedését csak komoly óvintézkedések mellett, illetve felszerelések birtokában lehet végezni. Ezeknek az eszközöknek a beszerzése azonban komoly anyagi terhet jelentett a Drogambulancia Alapítvány számára.

Ekkor fordultunk segítségért a miskolci önkormányzat képviselőihez, illetve a miskolci telephellyel rendelkező cégekhez. Varga Andrea, Miskolc alpolgármestere azonnal az ügy mellé állt, és támogatta az alapítványunkat. Így tett a SEG Automotive miskolci gyára is. A S.E.G.A.-tól több mint, 300 ezer forintot kaptunk. Így megvásárolhattuk a szemétszedő csipeszeket, gumikesztyűket, szemüvegeket, fertőtlenítő kendőket és fertőtlenítő szereket, erős, szúrásmentes bakancsokat, és azokat a dobozokat, melyekben biztonságosan gyűjthetők és tárolhatók az eldobott, használt tűk.

Azonban az összeszedett veszélyes hulladék elhelyezésére, és megsemmisítésére is megoldást kellett találni. Ebben a sajóbábonyi ÉMK Észak-Magyarországi Környezetvédelmi Kft. sietett segítségünkre. Vállalta, hogy a szakszerűen összegyűjtött drogszemetet egy jelképes összegért megsemmisíti.

A drogszemét szedését már májusban szerettük volna elkezdeni, de a járványhelyzet közbeszólt. Most azonban – még a rossz idő beállta előtt- elkezdtük Miskolc drogszemét mentesítését. Az időjárás és a pandémia alakulása függvényében sorra kerül Miskolc minden olyan területe, ahonnan bejelentést kapunk. Várjuk a lakossági bejelentéseket a +36-46-431-310-es telefonszámon, a drogprevencio@gmail.com e-mail címünkön, vagy személyesen a Csabai kapu 9-11 szám alatt. (Bejárat a Bottyán János utca felől)

A drogszemét veszélyes. Senki ne vegye fel a használt tűt, vagy fecskendőt, hanem jelezze azt a Drogambulancia munkatársainak.

A miskolci Drogambulancián lehetőség van a tűcserére is. A behozott, használt tűért cserébe, steril tűt adunk. Ennek célja, a fertőzőbetegségek terjedésének visszaszorítása mellett, az eldobált tűk és fecskendők, vagyis a drogszemét csökkentése és szakszerű megsemmisítése.

2022. december 1., csütörtök, Elza

Csillagpont Rádió podcast

Időjárás