Nagyragadozók az Északi-középhegységben

Nem ritka, hogy nagyragadozók kósza példányai tévednek át hazánkba a szomszédos országokból – gondoljunk csak Robira, a barnamedvére, aki a napokban vándorolt Magyarország területén, mielőtt befogták volna. Ezek az állatok olykor konfliktusba kerülhetnek a helyi lakosokkal és a természetjárókkal. A WWF Magyarország Euro Large Carnivores programja a nagyragadozókkal foglalkozó érdekcsoportok közti kommunikációt segíti elő, melynek keretében június 14-én szakmai konferenciát rendeznek a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Répáshután.

A Magyarországon feltűnő nagyragadozók jelenlétét leginkább kameracsapdák rögzítik, a természetjárók útját néha mégis keresztezheti egy-egy állat. Emellett anyagi károkat is okozhatnak, ha az érintett területeken élők és gazdálkodók nem készülnek fel a megjelenésükre. A hiúz stabil jelenléte évek óta ismert az Északi-középhegységben, a barnamedve egyre gyakrabban bukkan fel Magyarországon, a farkasnak pedig szaporodó állományai is ismertek a Bükki és az Aggteleki Nemzeti Park területén.

Európai uniós projekt a nagyragadozókért és emberekért

Az emberek és állatok közötti konfliktus azonban nem megoldhatatlan. Ennek érdekében a WWF Magyarország programja az elmúlt évben kibővült: a 2017 végén indult Euro Large Carnivores LIFE projekt elsődleges célja, hogy a nagyragadozókkal foglalkozó különböző érdekcsoportok – többek között állattartók, vadászok, természetvédelmi szakemberek, természetjárók és döntéshozók – közti kommunikációt elősegítse. Ez nemcsak országos, de nemzetközi szinten is fontos, hiszen az Európában előforduló körülbelül 33 nagyragadozó-populáció 88%-a határokon is átível.

A program első mérföldköve egy országos szakmai nap lesz a Bükk szívében, Répáshután június 14-én. A „Nagyragadozók az Északi-középhegységben – II. Országos Szakmai Nap” során hazai és külföldi szakemberek fogják megosztani nagyragadozókkal kapcsolatos tapasztalataikat. A Szlovákiai Vadászkamarától dr. Suba Imre a vadásztársadalom és természetvédelmi szerveztek együttműködési lehetőségeiről fog beszámolni, a Milvus Csoporttól Domokos Csaba pedig az erdélyi medvékkel kapcsolatban tart előadást.

Az Euro Large Carnivores program keretein belül emellett az érdekcsoportokat, valamint az ő nagyragadozókhoz való viszonyukat is feltérképezzük egy ún. „stakeholder mapping” keretében, amelyhez minden résztvevő aktív közreműködésére szükség lesz.

A WWF Magyarország célja, hogy megalapozza a hazánk területén élő nagyragadozókkal kapcsolatos szakmai párbeszédet, valamint elősegítése az állattartók, vadászok, természetvédelmi szakemberek és más érintett csoportok közötti aktív kommunikációt.