Párizsban mérkőznek meg Európa legjobb kerekesszékes vívói

illusztráció

illusztráció

A 2024-es paralimpia helyszínén rendezik meg a sportág kontinensviadalát március 5. és 10. között. Magyar színekben kilenc versenyzőért szoríthatunk, hogy minél több értékes pontot szerezzenek a paralimpiai kvalifikációba is beleszámító viadalon.

A mieink már a paralimpiai kvalifikáció kezdetétől több világkupaversenyen is remekeltek, és fontos ranglistapontokat szereztek. Több magyar kerekesszékes vívó is a tabella élmezőnyébe tartozik, közülük is kiemelkedik a paralimpiai ezüst- és bronzérmes Hajmási Éva és Osváth Richárd.

Az első versenynapon, március 5-én női párbajtőrben a paralimpiai bajnok Veres Amarilla, illetve a paralimpiai ezüst- és bronzérmes Krajnyák Zsuzsanna lesznek érdekeltek. A férfi kardozók között Osváth Richárd, Göttlinger Dániel, Tarjányi István és Zsolnai Sándor bizonyíthatnak.

Másnap a csapatoké lesz a főszerep: női párbajtőrözőinknek és férfi kardozóinknak szoríthatunk az Eb-n. Előbbi fegyvernemben a Krajnyák Zsuzsanna, Madarászné dr. Mező Boglárka, Nádasdy Anna és Veres Amarilla összetételű világbajnoki bronzérmes kvartett, míg utóbbiban Göttlinger Dániel, Osváth Richárd, Tarjányi István és Zsolnai Sándor négyese vív meg.

Március 7-én női kard egyéniben drukkolhatunk Hajmási Évának, Madarászné dr. Mező Boglárkának, Nádasdy Annának, illetve Veres Amarillának. A férfiaknál pedig Osváth Richárd, Gergely István, Tarjányi István, valamint Zsolnai Sándor jeleskedhet tőrben.

Pénteken, március 8-án a férfi tőrcsapat tagjai, Osváth Richárd, Gergely István és Zsolnai Sándor veszik fel a versenyt Európa legjobbjaival.

Női tőrözőink és férfi párbajtőrözőink március 9-én lesznek érdekeltek Párizsban. A hölgyek mezőnyében Hajmási Éva, Krajnyák Zsuzsanna, Madarászné dr. Mező Boglárka és Nádasdy Anna jeleskedhet, míg Gergely István és Tarjányi István párbajtőrben lesz érdekelt.

Az Európa-bajnokság zárónapján a rivaldafény a női tőrcsapatra irányul: Hajmási Éva, Krajnyák Zsuzsanna, Madarászné dr. Mező Boglárka és Nádasdy Anna a tavaly megszerzett világbajnoki bronzérem után remekelhet a francia fővárosban.

A most megrendezésre kerülő kerekesszékes vívó Európa-bajnokság kiemelten fontos, hiszen az eredmények beleszámítanak a paralimpiai kvalifikációs rendszerbe. Hazánk sportolói eddig 18 kvótát szereztek a jövő évi párizsi játékokra: hetet úszásban, négyet kajak-kenuban, kettőt sportlövészetben, egyet-egyet asztaliteniszben, atlétikában, íjászatban, lovaglásban és kerékpárban. A fogyatékos sportmozgalom legnépszerűbb eseményét 2024. augusztus 28. és szeptember 8. között rendezik meg.

A magyar érdekeltségű versenyek időrendje:

Március 5., kedd:

női párbajtőr A sérültségi kategória: Krajnyák Zsuzsanna, Veres Amarilla;
férfi kard A sérültségi kategória: Osváth Richárd, Göttlinger Dániel, Zsolnai Sándor;
férfi kard B sérültségi kategória: Tarjányi István.
Március 6., szerda:

női párbajtőrcsapat: Krajnyák Zsuzsanna, Madarászné dr. Mező Boglárka, Nádasdy Anna és Veres Amarilla;
férfi kardcsapat: Göttlinger Dániel, Osváth Richárd, Tarjányi István és Zsolnai Sándor.
Március 7., csütörtök:

női kard A sérültségi kategória: Hajmási éva, Nádasdy Anna, Veres Amarilla;
női kard B sérültségi kategória: Madarászné dr. Mező Boglárka;
férfi tőr A sérültségi kategória: Osváth Richárd, Zsolnai Sándor;
férfi tőr B sérültségi kategória: Gergely István, Tarjányi István.
Március 8., péntek:

férfi tőrcsapat: Osváth Richárd, Gergely István és Zsolnai Sándor.
Március 9., szombat:

női tőr A sérültségi kategória: Hajmási Éva, Krajnyák Zsuzsanna, Nádasdy Ann;
női tőr B sérültségi kategória: Madarászné dr. Mező Boglárka;
férfi párbajtőr B sérültségi kategória: Gergely István, Tarjányi István.
Március 10., vasárnap:

női tőrcsapat: Hajmási Éva, Krajnyák Zsuzsanna, Madarászné dr. Mező Boglárka és Nádasdy Anna.
A kerekesszékes vívó Európa-bajnokság hivatalos időrendjét és eredményeit az alábbi linken keresztül lehet megtekinteni.