Az Ötletmaraton megmutatta a közösségek erejét és kreativitását

A II. Miskolci Ötletmaratonon négy csapat dolgozott ki ötletből projekttervé négy olyan elképzelést, amelyekkel a miskolci polgárok és közösségek a várost környezeti szempontból élhetőbb hellyé tehetik. A Versenyfutás a klímaváltozással alcímű rendezvény a tavalyi évhez hasonlóan idén is sikeresen hozta össze a tenni akaró polgárokat az őket támogatni kész vállalkozókkal.

November 10. és 12. között rendezte meg a Dialóg Egyesület a II. Miskolci Ötletmaratont Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzatának közreműködésével. Mintegy 25 fő döntött úgy, hogy előzetesen regisztrál ötlettel vagy csapattagnak és el is megy a Zrínyi Ilona Gimnáziumban november 10. délután tartott megnyitóra.

Összesen 7 ötletet prezentáltak, amelyekre építve végül 4 csapat kezdte meg a munkát. A céljuk az volt, hogy 48 óra alatt, mentorok segítségével projekttervvé formálják az ötletkezdeményt. Rengeteget dolgoztak az önkéntes miskolci emberek, akik közösséget is építettek. Bár különböző ötleteket képviseltek, céljuk mégis azonos volt: egy környezeti szempontból élhetőbb Miskolcért együtt gondolkodni olyan polgárokkal, akik hisznek benne, hogy a lokalitásukban, a közösségek erejével tudnak is tenni ennek érdekében.

A vasárnapi zárónapra projekttervekké érett be a munka, ezeket pedig szakmai zsűrinek prezentálták a csapatok. A testület Varga Andrea alpolgármester, zsűrielnök vezetésével értékelte a bemutatott elképzeléseket.

A zsűrielnök egyebek mellett azt hangsúlyozta, hogy ismét megmutatkozott a miskolci polgárok bölcsessége, ugyanis erős értékekkel rendelkező, megvalósítható projektterveket dolgoztak ki.

A zsűridöntés alapján ez leginkább a Művelt Kiskertek Társasága nevű projekttervben köszönt vissza. Az első helyezett program lényege, hogy gazdátlan zártkerti ingatlanokat használjanak saját célú kertészkedésre az arra nyitott emberek. Így törődést kaphatnak az elhanyagolt területek, emellett a művelőik saját maguk számára termelhetik meg szükségleteiket – társaság lévén pedig közösséget építhetnek.

Munkájuk elismeréseként falmászó jegybelépőt kaptak a Factory Arena felajánlásának köszönhetően.

A második helyezett csapat a Betonból zöldet névre hallgat, céljuk pedig ennek megfelelően a lebetonozott területek „feltörése” és zöldfelületté alakítása. Napjaink álalános problémája, hogy a hasonló mesterségesen burkolt felületek csak gyorsítják a felmelegedési folyamatokat. A csapattagok erre a problémára reflektáltak projekttervükkel.

Jutalmuk a Peregium Green Kft-nek köszönhetően egy csapatépítő vacsora az Archibald Bisztróban, a Natur Premium pedig természetes alapanyagú szappancsomaggal jutalmazta az elvégzett munkát.

A képzeletbeli dobogó harmadik fokára a Szívünk a Szinva fantázianevű csapat ért oda. A projektterv célja a Miskolcot ütőérként átszelő patak bizonyos szakaszainak közösségi jellegű hasznosítása. Olyan részek kialakítása, amelyek alkalmasak a közösségek befogadására, a közösségi élet megélésére.

A befektetett önkéntes energiát az ő esetükben is jutalmazták: a Renomé Café & Bistro jóvoltából háromfogásos séfvacsorán vehetnek részt a csapattagok, míg a Mr Minden Kft. a projekt megvalósításához szükséges alapanyagok beszerzésében, a tervezésben és a kapcsolódó marketingtevékenységben ajánlotta fel közreműködését.

Különdíjas a Revital lett, amely egy komplex ötletet fejlesztett tovább. A csapattagok egy grandiózusabb megoldásban gondolkodtak, amelynek lényege az építési hulladékok újrahasználása.

A Peregium Green Kft. szakmai nap szervezését, professzionális és projektmenedzsmenti támogatást ajánlott fel. Ehhez csatlakozott Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Miskolci Egyetem Műszaki, Föld- és Környezettudományi Kara is. A Natur Premium a Revital kompániája számára is természetes alapanyagú szappancsomaggal kedveskedett, míg a Mr Minden vásárlási utalvánnyal ismerte el őket.

Minden egyes versenyző számára is érkeztek felajánlások. A Bíbor Kiadónak köszönhetően könyvcsomag járt minden csapatnak. A Miskolci Rúdsport Egyesület egy ingyenes próba rúdedzési alkalomra invitálta az érdeklődőket, míg a Mintha Társulat egy, a II. Miskolci Ötletmaratonról szóló előadást ajánlott fel.

Végezetül Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata arról is biztosította a résztvevőket, hogy a kidolgozott elképzeléseket figyelembe veszik majd a város klímaszerződésének tervezésekor.

A II. Miskolci Ötletmaraton sikeresen zárult és ismét jó példaként szolgálat arra, hogy azok a polgárok, akik nyitottak a cselekvésre egy jó célért, támogatókra és hasonlóan gondolkodó közösségekre lelhetnek.

2024. május 2., csütörtök, Zsigmond

Csillagpont Rádió podcast

Időjárás