Hollywood híres magyarjai - A Magyar Hollywood Tanács elnöke, Balazs Bokor Miskolcon járt

Bokor Balázs 1981-től áll a Külügyminisztérium szolgálatában, immár a tizenötödik kormányt segíti szakmai munkájával. Diplomáciai karrierje során számos magyar külképviseleten dolgozott: 1981-ben Jemenben volt attasé, majd Tripoliban konzul. A rendszerváltozás időszakában tanácsos és első beosztott Damaszkuszban, Szíriában. 1992-ben, igen fiatalon, alig harmincöt évesen, rendkívüli és meghatalmazott nagykövetnek nevezték ki Libanonba, majd Cipruson volt nagykövet. 1997-2000 között a KÜM Közel-keleti és Afrikai Főosztályát vezette. 2000 és 2005 között Szíriában és Jordániában irányította a nagykövetség munkáját. 2005 és 2007 között, egy politikailag rendkívül kényes és izgalmas időszakban a Külügyminisztérium protokollfőnöke volt. 2007-től öt éven át Los Angeles-i főkonzulként dolgozott. Majd a Külügyminisztérium Afrikai és Közel-keleti Főosztályának helyettes vezetőjeként venult nyugdíjba.

A kiváló diplomata, az egykori Los Angeles-i főkonzul, a Magyar Hollywood Tanács (Hungarian Hollywood Council) elnöke, Balazs Bokor Miskolcon járt. 

A ​2016-ban megalakult Magyar Hollywood Tanács nevű civilszervezet a Magyarországról elindult, magyar gyökerekkel rendelkező hollywoodi és a világon máshol is működő filmes világhírességek emlékét kívánja megőrizni, eredményeiket, sikereiket minél szélesebb körben akarja bemutatni, elérve azt, hogy méltán büszkék lehessünk, amikor rögzítjük Hollywood történelmének és sikereinek jelentős magyar tartalmát. A Tanács e magyar származású filmikonok szülőhelye Önkormányzataival, civil szervezetekkel együttműködve országosan és nemzetközileg egyaránt ismertté kívánja tenni az adott településhez való kötődésüket. Példájukat a fiatal nemzedékek előtt is magasra szeretné emelni. E témakörben a Tanács rendezvényeket szervez, amelyeken megemlékezik az érintett személyiségekkel kapcsolatos évfordulókról, azokról kiadványokat jelentet meg. A magyar filmes sikerek nyomában alkotó táborokat, szakképzéseket szervez a fiatal generációk számára a filmnyelv jobb megismertetése céljából. A 13-16 évesek számára Magyar Hollywood vetélkedők keretében kísérli meg a filmtörténet magyar vonatkozásait rögzíteni. A Tanács 2016–2023 között több, mint 200 rendezvényt bonyolított le, amelyeket élénk sajtóvisszhang kísért, számos híradás és tudósítás került napvilágra, valamennyi eseményről film készült. A tanács fesztiválok szervezésében is közreműködik, segíti a fiatal filmesek szakmai fejlődését, szakmai kapcsolataik kialakítását. A hiánypótló tevékenységet folytató szervezet küldetésként tekint a hollywoodi magyar örökség megismertetésére. A Magyar Hollywood Tanács honlapja, facebook oldala és youtube csatornája ezt a küldetést követi. A „Hollywood híres magyarjai” egy újabb határozott lépés e fontos küldetés teljesítése során.