„A borsodi szív másképp dobog” – Miskolc születésnapjára megjelenik az első miskolci krimi, Bánhidi Lilla Sorsod Borsod című kötete

Egy, Magyarországon még kevéssé ismert regénytípussal, a regionális krimivel jelentkezett a miskolci születésű Bánhidi Lilla, ismert televíziós riporter. A könyv ízig-vérig miskolci: a város és a környék ismert helyszínein játszódik. A szereplőket miskolci személyek ihlették, a karakterek borsodiul beszélnek, és Miskolchoz kötődő zenék is szerepelnek benne. Az író nem titkolt célja, hogy szülővárosára irányítsa a figyelmet és turistákat csábítson a régióba.    

Bánhidi Lilla majd húsz éves médiakarriert adott fel a regényírásért, miután kiderült: a Prae Kiadó krimiíró versenyén több mint száz pályázó közül bejutott a legjobbak közé.
Lilla Németországban ismerkedett meg a regionális krimi műfajával. Ezekben a regényekben a bűnügy mellett komoly hangsúlyt kap a régió bemutatása. A történetet olvasva megismerhetjük az ott élők mentalitását, a tájnyelvet, a kultikus helyeket.
„Úgy gondolom, Miskolc a legalkalmasabb arra az egész országban, hogy egy regionális krimi helyszíne legyen. Ezt tájnyelvet, a tipikus borsodi kifejezéseket sehol máshol nem használják, és ami ennél is fontosabb, nálunk nagyon erősen érezni lehet a lokálpatriotizmust és az itt élők identitását. Erre vonatkozik az egyik főszereplőm mondata is: „Egy borsodi szív, az borsodi szív. Tényleg máshogy dobog.” – nyilatkozta Bánhidi Lilla. – „Persze nem szabad letagadni a problémákat sem, ezek is megjelennek a regényben, ahogy azt is igyekeztem megmutatni, mennyi látnivaló, milyen csodás helyek vannak itt, amiket még mindig nagyon kevesen ismernek. Épp ezért szeretnék krimitúrákat szervezni, hogy megmutassam a résztvevő turistáknak Miskolc és környékének a regényben is szereplő szépségét”  – mondta az írónő.
A regény végén külön borsodi szótárt és zenei listát találunk azokról a Miskolcról szóló vagy miskolci zenészek által játszott dalokról, melyek a könyvben is szerepelnek. A listához QR-kódot is mellékeltünk, hogy az olvasók a zenei idézeteknél rögtön meg is tudják hallgatni a zeneszámokat.

A regény a Prae Kiadó gondozásában jelenik meg Miskolc születésnapjára, május 11-ére, és minden nagy könyvesboltban kapható lesz.
   
A könyv budapesti bemutatóját május 13-án tartjuk a Margó Irodalmi Fesztiválon. Miskolci bemutatók: május 19-én a Művészetek Házában, május 25-én pedig a II. Rákóczi Ferenc Megyei Könyvtárban.