Elképesztő zenei kínálat a XI. Avasi Borangoláson

Emeljük poharunk a jó zenére! Az Avasi Borangolás egyik legfontosabb és legbiztosabb alappillére a minőségi, eklektikus zenei kínálat. Az elmaradhatatlan muzsikaszóról 2023-ban 55 fellépő gondoskodik majd, akik a lehető legkülönfélébb stílusokban alkotnak. Folk, jazz, rock, street punk, akusztikus gitárzene, ska, sanzon csendül majd fel a nagyszínpadoktól az utcazenészek apró hangfalain át a tekervényes, eldugott kis utcákig. Fellép majd Auth Csilla, a Csík zenekar, a Zsaya, a Djabe, a Loop Doctors, Sub Bass Monster, az NKS, a Mini Art-űr, a Z!ENEMi, a Bíborszél, az Ildi Rider és még sokan mások.

A sok és érdekes fellépő mellett igazi zenei csemegével is készül a XI. Avasi Borangolás.
Különleges programmal tisztelgünk az 1973-as Diósgyőri POP koncert – vagy ahogy többen ismerik a Miskolci Rock Fesztivál – előtt, hiszen május 13-án, szombaton este egy igazán különleges zenei programnak lesznek tanúi azok, akik kilátogatnak az avasi Amfiteátrumba. Ez lesz a BORPOP!
Négy miskolci zenekar ad páratlan koncertet, sőt egy különleges időutazásra is invitálja a hallgatóságot, ugyanis mindegyik zenekar választott egy olyan dalt a saját műsorába, amely elhangzott a ’73-as fesztiválon, és amelyet szombaton este saját stílusában elő is ad.
Fellép a legendás Bíborszél, a rap-rock öt miskolci prófétája, a Z!ENEMi, fergeteges slágerparádéjával a Power of Cover és a megunhatatlan Ildi Rider.

***

A folklór állandó vendég az Avas utcácskáin. Pénteken este 19:00-tól az Amfiteátrumban itt lesz a Csík Zenekar, akik népzenei elemeket is felhasználó könnyű- és világzenét játszó szerzeményeikkel 1988 óta a magyar zenei élet meghatározó szereplői.

https://youtu.be/-J1-s3L11WE

A miskolci Zsaya ugyancsak ismerős lehet már a miskolciak számára. Saját megfogalmazásuk szerint Free Kor-Társ Folk stílusban készítik dalaikat. A többszörös díjjal elismert egykori Holdviola zenekar alapítójából és énekesnőiből alakult formáció az electro-folk mellett számos új, izgalmas, néhol „merész” irányt is megjelenít.

https://youtu.be/N0YWfWT06MA

Népzenei fronton biztosan kiváló szórakozást nyújt még a Számadó zenekar, a Csender zenekar, a Tehéntánc banda vagy az elmaradhatatlan Agyagbanda az idei borangolóknak. Ezen felül a Jurta borozó saját szervezésében lesz népdaltanítás az Avasi Pacsirtákkal, Mislai-Szilasi Ildikó és a Szellőrózsa zenekar és Fiatal Miskolci Népzenészek táncházi muzsikálással várnak mindenkit, aki szívesen ropná, dalolná, ápolná hazánk népművészeti kincseit.

***

Az Avasi Református Templomban pénteken este Auth Csilla, szombaton pedig két csodálatos hangú miskolci énekes, Horváth Ádám és Kántor Bogi ad majd várhatóan felejthetetlen koncertet.
Auth Csilla a hazai pop élet jól ismert csillaga, hiszen első szólóalbuma már 1998-ban jelent meg, így már egy negyedszázada van jelen a magyar zenei életben. Az Egy elfejtett szó, a Szolnoki Péterrel (Bon-Bon) közösen előadott Féltelek, vagy a Jól vagyok és pont című dalait ma is sűrűn hallani a rádiókban.

https://youtu.be/uVzoI-p7_2Q

***

A jazz és a Borangolás úgy tartozik össze, mint a borsó meg a héja vagy a bor meg a szóda.
Minden évben kiváló jazz van a hegyen, de az idén még erre is ráteszünk egy, illetve két lapáttal, ugyanis két igazán komoly előadóval várjuk a fúziós zenék kedvelőit.

A Djabe Magyarország első számú jazz/világzenei fúziós zenekara. 25 éves fennállása alatt számos hazai, valamint nemzetközi díjat és elismerést szerzett. A Djabe afrikai ashanti nyelven azt jelenti: szabadság, ami esetükben a zenei stílusok és hangszerelések szabad keverését jelenti. Éljük át együtt ezt a szabadságot a XI. Avasi Borangoláson!

https://youtu.be/z6Iaq1nseH0

A Loop Doctors formáció Romhányi Áron és Szendőfi Péter közös, duó produkciója. Az együttes a mai modern és divatos zenei irányzatokat (mint a drum 'n' bass, jungle, breakbeat, nu jazz, rap) ötvözi a jazz improvizatív elemeivel. Zenéjükben sok elektronikus effektet és samplereket használnak, ugyanakkor az extra hangzásokat leginkább akusztikus hangszereik természetes hangjainak módosításával érik el. Unatkozni nem fogunk, az egyszer biztos.

https://youtu.be/uQzZa7Vj8RY

De ha már jazz, nem feledkezhetünk meg a La Barriére Manouche, a Kacsenyák x Nahaj akusztik, a Jazz Inside Band, vagy éppen a Marching Jazz Band koncertjéről sem.

***

Az Avasi Borangolás az idén a zenében is új fejezetet nyit, hiszen ezúttal a rap és a hiphop is önálló színpadot kap, méghozzá Kvaterka Shop Rap színpad néven a Margit Pince előtt. Szombaton 20:00-tól a magyar rap örök klasszikusa, Sub Bass Monster szórakoztatja a rímekbe szedett nyelvtörőkre vágyó közönséget. Lesz szöveg és ütem, legalább négy, és ha szerencsénk lesz, talán ezt a sort is elkapjuk: „Jött egy újabb korszak, amit átitatott a borszag, beismerem, hogy néha tényleg meredek dolgok voltak.”

https://youtu.be/2klQ8fGXAnA

Hogy meredek dolgok legyenek arról a magyar oldskool élő legendája, az NKS gondoskodik, akik egy jó tanáccsal is szolgálnak: „Vegyetek jót, ha tudtok”! Szerintünk a borra gondoltak, abból pedig lesz sok és jó, nincs ok aggodalomra.

https://youtu.be/eTdFCquV57k

***

Rock és blues nélkül sem múlhat el a Borangolás, és nem is múlik, hiszen itt lesz a Power of Cover, a Crimson Sky, a Red One House zenekar, az elmaradhatatlan Zenegép, a Mini Art-űr, a Rat Rod, a street punkban utazó Bebukottak, vagy épp a fantasztikus Dynamite Dudes.

***

Úgyhogy május 11. és 13. között az Avason emeljük poharunk a jó zenére!