Családbarát kitüntető címet nyert a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház három osztálya

A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom és a Magyar Kórházszövetség 2018 óta keresi a családbarát megoldásokban elől járó kórházi osztályokat és kórházakat. A korábbi évek folyamán már 52 kórházi osztály kapott címet, ők összesen 22 kórházból pályáztak az ország egész területéről, és az utóbbi két évben 12-en innovációs díjban is részesültek.
Intézményünk a mozgalom indulásától pályázott a címek elérésére, melyet az idei évet megelőzően 2020. évben már 4 betegellátó osztályunk sikeresen elnyert:
- Fül-orr-gégészeti és Fej-nyaksebészeti Osztály,
- Gyermek Onko-haematológiai és Csontvelő Transzplantációs Osztály,
- Újszülött Intenzív Osztály,
- Szülészeti és Nőgyógyászati Osztály.
A 2023-as pályázat díjazottjai kórházunkban:
- Gyermek Onko-haematológiai és Csontvelő Transzplantációs Osztály,
- Gyermek Rehabilitációs Osztály
- Szülészeti és Nőgyógyászati Centrum
A díjak átadására 2023.04.19-én Tapolcán került sor, a Magyar Kórházszövetség XXXV. kongresszusán.  A „Családbarát” címet elnyert osztályok saját szakterületükön olyan specifikus megoldásokat honosítottak meg napi működésük során, melyeknek pozitív hatásai vannak egyrészt a kórházban ápolt páciensekre és hozzátartozóikra, másrészt a kórházban dolgozókra.
A Gyermek Onko-haematológiai és Csontvelő Transzplantációs Osztályon a már megvalósított és a továbbiakban tervezett átalakításokkal, valamint a kollégák segítő-támogató tevékenysége által igyekeznek a tartós kezelés alatt álló kis betegek és szüleik hétköznapjait „otthonosabbá tenni” – kutyás foglalkozásokkal, bohócdoktorokkal, színes közösségi terek kialakításával- , melyben számos egyesülettel, és alapítvánnyal működnek együtt.
Akár csak a Gyermek Rehabilitációs Osztály, akik számos programot szerveznek egész év folyamán az osztályon bent fekvő, krónikus betegséggel, fejlődési zavarokkal, sérülések utáni maradvány tünetekkel, sokszor egy egész életen át tartó kezelésre szoruló gyermekek és családjaik számára, úgymint hangversenyek, nyári táborok, jótékonysági futóversenyek. Együttműködnek több alapítvánnyal, és oktatási intézménnyel és olyan közös programokat tartanak, melyek növelik az osztályon gondozottak társadalmi elfogadottságát, továbbtanulási, integritási, lehetőségeit.
Intézményünkben évente átlagosan 4200 szülés történik, a Szülészeti és Nőgyógyászati Centrum a pathológiás várandósságok ellátásán túlmenően biztosítja a szülészeti ellátás közel teljes vertikumát. A cél egy családközpontú, baba- és anyabarát szülészeti ellátás megvalósítása ahol az anya-, baba- és családbarát szemlélet érvényesül. Az elmúlt évek során végzett fejlesztések során folyamatosan növeljük az ellátás technikai és szakmai feltételeit, VIP kórtermek, korszerű szülőszobák kialakításával, alternatív szülési formák lehetőségeinek biztosításával, várandós és laktációs tanácsadással, 24 órás rooming in szolgáltatással, apás szülés lehetőségének biztosításával, és az aranyóra fontosságának hangsúlyozásával.