Beszélgetés az elmúlt év Szabó Lőrinc-díjasával

A hagyományoknak megfelelően a Szabó Lőrinc Idegennyelvi Könyvtárban (Miskolc, Mindszent tér 2.) idén is bemutatkozik az elmúlt esztendő Szabó Lőrinc-díjasa. Az érdeklődők Keresztury Tibor írót, szerkesztőt, irodalomtörténészt, irodalomkritikust ismerhetik meg.

Keresztury Tibor 1962-ben született Debrecenben, Miskolcon járt általános iskolába, majd a Földes Ferenc Gimnáziumban érettségizett, és ma is erősen kötődik városunkhoz. 11 évvel ezelőtt erről a kapcsolatról a következőképpen nyilatkozott az Észak-Magyarországnak: „Sokan kérdezték a pesti könyvbemutatókon, hogy miért olyan fontos a Diósgyőr. (…) Erre mindig azt mondom, hogy a Diósgyőr nekem egy olyan érzelmű ügy, s egy olyan motívum, amelyek alá sorolódik számos más dolog. Nekem a Diósgyőr nem sport, hanem egy metafora. Számomra a hűséget, a kitartást, a ragaszkodást, a közösséget, és a szolidaritást is jelenti.” A középiskolás éveket követően a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetemen szerzett magyar-történelem szakos tanári diplomát. Húsz évig volt az Alföld irodalmi folyóirat szerkesztője, majd a Litera internetes irodalmi portál főszerkesztőjeként dolgozott. 2006–2011 között a stuttgarti Magyar Kulturális és Tájékoztatási Központ igazgatójaként tevékenykedett. Több rangos elismerést tudhat magáénak: 2004-ben Déry Tibor-díjjal, 2005-ben Joseph Pulitzer-emlékdíjjal, 2006-ban József Attila-díjjal, majd 2011-ben Alföld-díjjal tüntették ki. A tavaly Miskolctól kapott elismerés sokat jelent számára. „Nem a díjakért csinálja az ember, de azért minden elismerés, visszaigazolás jólesik. Különösen Miskolc részéről, ahol felnőttem, ahol az első húsz, legfogékonyabb évemet töltöttem. Itt értek azok a hatások, élmények, benyomások, amelyek életre szólóan meghatározták a későbbieket.” – nyilatkozta az Észak-Magyarország című lapnak adott interjúban.
A szerző tavaly megjelent publicisztikai írásait tartalmazó Reményfutam című kötete is szóba kerül a Szabó Lőrinc Idegennyelvi Könyvtárban 2023. április 26-án, szerdán 17 órakor kezdődő programon. Keresztury Tiborral Miskolc újdonsült Szabó Lőrinc-díjasával Leskovics Tamás kritikus beszélget.