Ingyen utazhatnak a MÁV-START járatain az ukrán menekültek az ortodox karácsony első napján Budapestre, Miskolcra és Debrecenbe az ünnepi misékre

A Magyar Kormány és az Építési és Közlekedési Minisztérium a vasúttársasággal közösen, a nehéz helyzetben lévő, hazájukat elhagyni kényszerülő ukránok kulturális- és hitéletét továbbra is támogatja. Az ukrán nemzetiségi parlamenti szószóló, Grexa Liliána kezdeményezésének köszönhetően szolidaritási jeggyel utazhatnak január 7-én a háborús menekültek Budapestre, Miskolcra és Debrecenbe, ahol ukrán nyelvű karácsonyi mise és ünnepség lesz az ortodox karácsony első napján.

A Magyar Kormány és az Építési és Közlekedési Minisztérium a MÁV-START-tal egyeztetve úgy döntött, hogy az ukrán menekültek január 7-én, az ortodox karácsony első napján, szolidaritási jeggyel utazhatnak bármelyik magyarországi vasútállomásról az ukrán nyelvű ünnepi miséknek helyszínt adó városokba - Budapest, Miskolc, Debrecen - és vissza. A január 7-ére szóló célirányos "szolidaritási jegyek" esetében a díjmentesség nem vonatkozik az adott vonatokon történő utazásért fizetendő felárakra.

Annak érdekében, hogy a MÁV-START fel tudjon készülni a csoportos vagy nagyobb utazási igényekre, kérik, hogy a szolidaritási jeggyel Budapestre, Miskolcra vagy Debrecenbe utazni szándékozók január 6-án, 15 óráig regisztráljanak a következő oldalon: https://forms.gle/WbTvRmn5gU3N2dg68

Az Ukrajnából menekülni kényszerülők számára különösen nehéz az ünnepi időszak, amelyet most nem tölthetnek otthonukban, szülőföldjükön, és a kormány, valamint a minisztérium a hazájukat elhagyni kényszerülők kulturális és hitéletét kívánja megsegíteni ezzel az intézkedéssel az ortodox ünnepek idején is. December 16-án közel kétszáz, hazánkban élő ukrán menekültnek biztosított a MÁV-START – ingyenes szolidaritási jeggyel, valamint díjmentes felárral – utazási lehetőséget Győrbe. A menekültek az Öt Templom Fesztiválon, a nemzetközi hírű Pikardijska Tercija nevű ukrán acapella együttes koncert-főpróbáján vehettek részt.

A MÁV-START és a GYSEV a háború kezdete óta biztosítja Magyarországon belül azoknak az embereknek, családoknak az ingyenes közlekedést, akik Ukrajnából hazánkba érkeznek. A február 27-én bevezetett ingyenes szolidaritási jegyből 2022-ben közel 880 ezer darabot adtak ki a vasúttársaságok. A január 7-ei eseményekre a MÁV-START és a GYSEV ideiglenesen és célirányosan kiterjeszti a szolidaritási jegyet.

A szolidaritási jegy igénybevételi feltételeiről és az utazási kedvezményekről a https://www.mavcsoport.hu/mav-start/belfoldi-utazas/ukrajna-vasuti-utazasi-informaciok-2022-szeptember-15-tol-ukrayina weboldalon olvasható további tájékoztatás magyar és ukrán nyelven is.