Pályaválasztási kiállítás középiskolába készülőknek

Szabad a pálya címmel rendeznek pályaválasztási kiállítást október 25-26. között a 7. és 8. osztályos diákok számára. Az eseményen több mint 60 kiállító várja az érdeklődőket, a középiskolák mellett pedig pályaválasztási tanácsadók és gazdasági szereplők is segítik a fiatalokat abban, hogy megala-pozott döntést hozzanak jövőjükről.
A szakmai rendezvényt a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal a Miskolci Szakképzési Cent-rummal, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Pedagógiai Szakszolgálattal együttműködésben valósítja meg a Miskolci Egyetem díszaulájában.

Az eseményt beharangozó sajtótájékoztatón dr. Alakszai Zoltán főispán hangsúlyozta, a kiállítás jóval több egy középiskolai seregszemlénél, hiszen akár közvetlenül a gazdasági szereplőktől tájékozódhat-nak arról, hogy milyen területeké a jövő és miként javíthatják elhelyezkedési lehetőségeiket. - A kor-mányhivatal kapcsolatrendszerével és tudásával segíti a fiatalokat a pályaválasztásban. Fontosnak tartjuk, hogy reális képet kapjanak lehetőségeikről, jövőbeli kilátásaikról és ehhez igazítsák képessé-geiket és terveiket is. A kormányhivatal vezetője hozzátette: - A fiatalokra építjük a megye jövőjét. Óriási felelősségünk van abban, hogy megismertessük velük a megyében rejlő lehetőségeket és azt, hogyan tudnak szülőföldjükön kibontakozni.
Molnár Péter, a Miskolci Szakképzési Centrum főigazgatója elmondta, hogy az ország egyik legna-gyobb centrumaként természetesen partnerek a pályaválasztási kiállítás megszervezésében. A szer-vezetet bemutatva hangsúlyozta, hogy 10 intézményükben közel 7000 tanulója van jelenleg a Miskolci Szakképzési Centrumnak (MSZC), ebből 5900 fő nappali rendszerű iskolai oktatásban vesz részt. Mi és intézményeink minden évben nagy hangsúlyt fektetünk a beiskolázásra – mondta. A szakképzésbe jelentkező nyolcadikosokat a szakmajegyzékben szereplő 25 ágazatból 21-ben várják az MSZC intéz-ményei. Közel 1200 technikumi és közel 500 szakképző iskolai helyet hirdetnek. Általános szakképzési ösztöndíj vár minden tanulót a szakképzésben és a duális képzés lehetősége. Jelenleg az MSZC 599 tanulója szakképzési munkaszerződéssel is rendelkezik. 2022-ben az MSZC 10 iskolája 58 szakmában 846 szakmai végzettséget adott ki nappali oktatás keretei között. Felnőttoktatásban 34 szakmában 522 fő tett sikeres szakmai vizsgát. Vagyis a Miskolci SZC 1368 főnek adott szakmát csak idén. Ők valószínű-leg a munkaerőpiacon meg is jelentek és sikeresen el is helyezkedtek.
Kiss Gábor, a Miskolci Szakképzési Centrum kancellárja a kiállítással kapcsolatban kiemelte a karrier-tervezés fontosságát, azt, hogy a fiatalok ne csak iskolaválasztásban gondolkozzanak, hanem abban is, hogy milyen munkakörben szeretnének majd hosszú időn keresztül dolgozni. Az elmúlt időszakban nagyon sokat változtak a szakmák, új képzések jelentek meg, elsősorban a digitalizáció és az automa-tizáció hatására. Nagyon fontos, hogy a pályát választó diákoknak, szüleiknek és a pedagógusoknak legyen lehetőségük tájékozódni a megváltozott képzési rendszerről és szakmastruktúráról.
Bihall Tamás a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara képviseletében kiemelte: A mi megyénk gazdasági alapját és erejét az ipar adja. Az az ipar, amely esetében az egy lakosra jutó termelési érték az idei év első félévében 4,2 millió forint volt, és ez 60 százalékkal meghaladta az or-szágos átlagot. Vagyis a megyék és a főváros rangsorában Borsod-Abaúj-Zemplén a 4. helyen áll ezzel a mutatóval. Éppen ezért örömteli, hogy az iskolai intézményrendszer is fókuszál az iparra. És ide soro-lom a füst nélküli iparként is emlegetett turizmust és vendéglátást is, amely a maga adottságaival a megye meghatározó ágazata. A megyei vállalkozások humánerőforrás bázisát a szakképzett munka-erő adja, és ennek alapja a duális képzés, amiért a kamara több mint 20 éve dolgozik. Mára az iskolák, a vállalkozások, a centrumok és a kamara együttműködésének köszönhetően ez a munka révbe ért. A mostani pályaválasztási kiállítás esetében fontos üzenetnek tartom, hogy a helyszín a Miskolci Egye-tem. Ez hűen példázza a szakképzés és a felsőoktatás átjárhatóságának szándékát.     
Október 25-26. között 10 és 16 óra között folyamatosan várják az érdeklődőket a Miskolci Egyetem díszaulájában.