Véget ért a Miskolci Egyetem hallgatóinak önkéntes munkája a járvány elleni védekezésben

Az operatív törzs döntése értelmében ugyanis az Országos Mentőszolgálat április 18. éjféltől már nem vesz részt a Covid-gyanús esetek PCR-tesztelésében. 2020 őszétől viszont az intézmény hallgatói aktívan segítették a járvány elleni védekezést. És nemcsak az Egészségtudományi Kar diákjai. A Miskolci Egyetem hallgatói az Országos Mentőszolgálattal együttműködve 2020 őszétől vettek részt önkéntes munka formájában a COVID-19 járvány elleni küzdelemben. A munka koordinálását az Egészségtudományi Kar vállalta magára. Az ott tanuló hallgatók a lakosság PCR tesztelését végezték, az egyetem többi karáról toborzott gépész, bölcsész, gazdász, jogász hallgatók pedig sofőrként segítették őket a Borsod-Abaúj-Zemplén megye településein a betegekhez történő eljutásban.

 

Az Egészségtudományi Kar hallgatói közül 274 diák mintegy 1600 alkalommal teljesített szolgálatot az Országos Mentőszolgálatnál. Ők összesen megközelítőleg 10 ezer napot, és több mint 100 ezer munkaórát dolgoztak. A Miskolci Egyetem többi karának hallgatói közül 153 diák teljesített sofőri szolgálatot. Másfél év alatt mintegy 800 ezer km-t tettek meg a régió településeit járva, ez annyi, mint durván negyvenszer megkerülni a Földet. A csütörtöki zárórendezvény keretében az egyetem oktatási rektorhelyettese Dr. Szilágyi Roland, a kar dékánja Dr. Kiss-Tóth Emőke és az OMSZ regionális igazgatója Dr. Kádár Balázs mondott köszönetet a hallgatóknak.

Kiss-Tóth Emőke úgy fogalmazott az eseményen: „Ez az időszak mindenkinek rettentően nehéz volt, hiszen családtagokat, barátokat, kollégákat vesztettek az emberek és szembe kellett nézniük egy olyan veszéllyel, amire nem számítottak. A mi hallgatóinkat is mélyen érintette a pandémia, ugyanakkor olyan tapasztalatra, tudásra tettek szert, ami a jövőre nézve rendkívül fontos. Nevezhetném éles kiképzésnek is, amit veszélyhelyzetben önkéntesen végeztek hallgatóink. A magam részéről rendkívül büszke vagyok rájuk és azokra a diákokra is, akik ugyan nem egészségügyi képzésben tanulnak, de emberségből, segítőkészségből, szolidaritásból egészen biztosan summa cum laude végeztek.”