50 éves a miskolci József Attila Könyvtár

Fennállásának 50. évfordulója alkalmából rendezett ünnepséget 2022. március 2-án, szerdán a József Attila Könyvtár (Miskolc, Szentpéteri kapu 95.). Az intézmény kulturális programmal várta az érdeklődőket.A könyvtár jubileumi rendezvénye a pandémia miatt tavaly novemberben elmaradt, de a szervezők mindenképpen szerettek volna megemlékezni a kerek évfordulóról. A Brighteyed Folks megzenésített versekkel – többek között József Attila: Rejtelmek című költeményével – tette még emlékezetesebbé az ünnep pillanatait.

„Mi dolgunk a világon? küzdeni Erőnk szerint a legnemesbekért. Előttünk egy nemzetnek sorsa áll.” - hallhatták az érdeklődők Vörösmarty Mihály: Gondolatok a könyvtárban című versének sorait. A költeményt Sáry Veronika, a Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium, Kollégium és Óvoda tanulója mondta el, aki a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár által az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulójára meghirdetett szavalóverseny győzteseként érdemelte ki ezt a lehetőséget.
Varga Andrea, Miskolc Megyei Jogú Város alpolgármestere ünnepi beszédében kiemelte: a könyvtár egy találkozóhely, rendezvények, közösségi események színtere, mely nyugalmat sugároz.
Fedor Vilmos, polgármesteri megbízott az intézménnyel kapcsolatos személyes élményeit elevenítette fel. Hangsúlyozta a József Attila Könyvtár fontos szerepet töltött és tölt be most is a város kulturális életében, többek között irodalmi események, képzőművészeti kiállítások szervezésében végzett munkája elismerésre méltó. Ez a tevékenysége teszi igazi kiállítókönyvtárrá napjainkban is.
Varga Gábor, a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár igazgatója köszöntőjében Miskolc könyvtártörténeti gazdagságáról szólt, valamint arról, hogy az intézmény törekszik a könyvtárhasználók minőségi megszólítására, egyenletes, magas színvonalú ellátására.
Hornyánszkyné Kühne Katalin nyugalmazott könyvtárvezető nem lehetett jelen a programon, üzenetét egykori munkatársa Sztrakovicsné Szabó Klára olvasta fel. A József Attila Könyvtárat a rendezvények tartották életben, az itt dolgozók igyekeztek felkarolni a tehetséges fiatalokat, az olvasók kiszolgálásakor mindenkit a türelem és a tapintat jellemzett - fogalmazta meg gondolatait a könyvtáros, aki csaknem 40 évig dolgozott az intézményben.
Kissné Jávor Katalin is itt kezdte pályáját, 1973-ban. Erre az időszakra úgy emlékezett, hogy a kollégák tisztelték, becsülték, szerették egymást, ezért is volt jó itt dolgozni.
Az ünnepség végén az ünnepelt, – azaz az 50 éves József Attila Könyvtár – tiszteletére csokoládétortával kedveskedtek az intézmény munkatársai.