Középpontban a matyó hagyományaink

Mezőkövesden folytatódott a Társadalmi Szervezetek Fóruma, ezúttal a matyó hagyományokról, a hagyományok élővé tételéről szólt a délután, január 27-én. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat által szervezett fórum célja, hogy az érintett témában, jelen esetben a matyó hagyományokkal kapcsolatban tevékenykedő szervezetek tagjai megismerjék egymást, előadásokkal bővítsék ismereteiket, előremutató beszélgetéseket folytassanak a témában.
– Nagyon örülök, hogy ebben a témakörben Mezőkövesd a helyszíne a megyei önkormányzat által szervezett fórumnak – mondta megnyitójában dr. Fekete Zoltán, a város polgármestere. – Mi itt, Matyóföld fővárosában nagy becsben tartjuk a több mint 200 éves múltra visszatekintő népművészetünket. Ez biztosítja azt, hogy hagyományaink részei legyenek a mindennapoknak – folytatta Mezőkövesd polgármestere, aki elmondta azt is: idén március közepétől a matyó hagyományok bemutatására, megismertetésére és továbbörökítésére programsorozatot terveznek, amelynek a Hadas-városrész ad majd otthont. „Így ezt a fórumot tekinthetjük a rendezvénysorozat első eseményének” – fogalmazott.
A megyei önkormányzat részéről Bánné dr. Gál Boglárka, a közgyűlés elnöke köszöntötte a fórum részvevőit. Beszédében hangsúlyozta, az identitás és a működő közösségek erősítésében kiemelt szerepet töltenek be a hagyományok. – A megyei önkormányzat felismerte ennek a folyamatnak a hagyományőrzésen és -ápoláson túlmutató, gazdasági jelentőségét is. Ezért minden erőnkkel támogatjuk a helyi, hagyományos kézművesipart, például projektek útján is felkaroljuk a helyi termékeket, a helyi értékeket előállítókat. Egyre több közgazdász vallja: új gazdasági szemléletre van szükség, ahol megnő a közösségek alulról jövő kezdeményezéseinek szerepe, és egyre többen vásárolnak helyi termékeket. Ha hagyományainkat „piacképessé” tudjuk tenni, akkor azzal élővé, befogadhatóvá is tesszük azokat, még a fiatalok számára is – tette hozzá a megyei közgyűlés elnöke.
A jelenlévők ezután Agócsné Halász Andrea etnográfus, múzeumvezető előadásából ismerhették meg a jelenben élő hagyományokat, valamint a vallás szerepét a hagyományok továbbvitelében. Az eseményt kerekasztal-beszélgetés zárta.
A Társadalmi szervezetek fóruma az „Identitás erősítése Borsod-Abaúj-Zemplén megyében” című TOP-os projekt keretein belül valósul meg. Célja a megye helyi közösségeinek fejlesztése, a társadalmi aktivitás és együttműködés élénkítése, a megyei és térségi kötődés erősítése. Ennek érdekében idén őszig 350 olyan programelem valósul meg, melyek fejlesztik a közösségek tagjainak egymás iránti felelősségtudatát, segítik a helyi civil társadalom felkarolásával a közösségi problémák megoldását, és erősítik az önálló cselekvést.