November 17. - A Koraszülöttek Világnapja

A járványhelyzet miatt a szokásos rendezvények elmaradnak idén, de mint hazánk első és egyetlen egészségtematikus rádiója a Csillagpont Rádió weboldala és Facebook oldala most is lilára vált november 17-én, a Koraszülöttek Világnapján.

Koraszülöttnek számít az a gyermek, aki a 37. terhességi hét előtt jön a világra, illetve súlya nem éri el a 2500 grammot időre születés esetén sem. a világon minden tizedik baba koraszülött. Magyarországon évente mintegy 8000 baba születik a 37. terhességi hét előtt. A koraszülöttekre sok esetben hosszú – átlagosan 2-3 hónap – kórházi ápolás vár, és különleges bánásmódra van szükségük. A magyar Koraszülöttekért Országos Egyesület 2012 óta emlékezik meg valamilyen módon a koraszülöttek világnapjáról, melynek azért a lila a közös színe, mert ez a szín a reményt, az érzékenységet, az együttérzést, a hitet és a bátorságot szimbolizálja.

November 17-én, a Koraszülöttek Világnapján a PICinyek tiszteletére az elmúlt években hazánkban is több középület (pl. budapesti Lánchíd, miskolci Avasi kilátó, stb.) is lila díszkivilágítást kapott. 

2024. április 25., csütörtök, Márk

Csillagpont Rádió podcast

Időjárás