Egészségházat avattak Mezőnyárádon - Megújult a háziorvosi és fogorvosi rendelő

Átadták a háziorvosi és fogorvosi ellátásának helyet adó, felújított Egészségházat Mezőnyárádon. A 25,6 millió forint vissza nem térítendő, a költségek 100 %-át fedező európai uniós támogatás segítségével a kor követelményeinek megfelelő, költségtakarékosan működtethető fejlesztés valósult meg. Az épületben dolgozók és az ellátásban részesülők számára is komfortosabb, korszerű rendelőket és várótermet alakítottak ki, párhuzamosan az épület külső megújításával.

Kiemelt feladat volt, hogy olyan új épület készüljön, amelyben a helyiségek kialakítása az egészségügyi szolgáltatók igényeit és a beteg kényelmét egyaránt szolgálja.

A TOP-4.1.1-16-B-01-2017-00005 projekt keretében kicserélték az épület külső nyílászáróit, a külső hőszigetelés felhelyezését követően új külsőt kapott az Egészségház. A födémszerkezet felé kőzetgyapot szigetelés került.
Új teherhordó és határoló falak épültek, a váróteremhez tartozó belépő rész és maga a váróterem is átalakult. Felújították a mellékhelyiségeket és akadálymentes wc készült.
Átalakították a páciensek által használt bejáratot, a mozgáskorlátozottak számára külső rámpát építettek, lábazati fallal, korláttal kiegészítve. Az épület köré 6 cm vastag beton térkő burkolat készült.
Nyolc darab parkolót alakítottak ki az épület előtt, ebből 1 akadálymentes kialakítású, mozgáskorlátozott parkoló.
A projekt részeként eszközbeszerzésre is sor került: többek között vizsgálóágyat, íróasztalt, számítógép asztalt, várótermi bútorokat vásároltak a támogatásból.
A kivitelezés után így a településen egy korszerű és a törvényi előírásoknak megfelelő Egészségház várja a betegeket, illetve szolgálja ki az egészségügyi dolgozók igényeit.

A projekt kezdő időpontja 2019. június 1. volt, a kivitelezési munkálatok 2020. március 31. és 2020. október 31. között, mintegy 7 hónap alatt valósultak meg. A projekt záró időpontja 2020. november 30. Az „Egészségügyi alapellátás infrastrukturális fejlesztése Mezőnyárádon” című, TOP-4.1.1-16-B01-2017-00005 azonosítószámú pályázat által Mezőnyárád Község Önkormányzata 25,6 millió forint európai uniós támogatást nyert el a projekt megvalósításához, amely a költségek 100%-át fedezi. A projekt a Széchényi 2020 program keretében valósult meg.