Megyei sikerek a SPAR Budapest Maraton® Fesztiválon

A SPAR Verde 10 km es versenyszámban nők között ezüstérmes lett a 2006-os születésű miskolci Lövei Vanda. A Miskolci Sportiskola kiváló fiatal atlétája 40 perc 41 másodperces idővel a női abszolút második hely mellett korosztálya bajnoki címét is megszerezte. A fiatal tehetség fejlődésére jellemző, hogy több mint 6 perccel futott most jobbat, mint egy évvel ezelőtt ugyanezen a versenyen. A SPAR Budapest Maraton® keretében megrendezett Országos Maratoni Csapatbajnokságon II. lett a DVTK SE csapata. E versenyszámban minden csapattag egyéniben teljesíti a 42,2 km-es távot, majd időeredményüket összeadva lesz meg a csapatidő. A Bulitka László, Tugyi Levente, Kánai Roland összetételű csapatnak 8 óra 12 perc 27 másodperc kellett az OB csapatbajnoki ezüsthöz.

A férfiak között 10. lett maratoni távon a miskolci Tugyi Levente. A DVTK SE versenyzője 2:43:32-es idővel az M25-ös korosztály 4. helyét is megszerezte a csaknem kétezer fős mezőnyben.

Az elmúlt hétvégén megrendezett 35. SPAR Budapest Maraton® Fesztivál első napja rövidebb távokat és változatos családi programokat kínált kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Ezen a napon 7 versenyszámban csaknem 5000 lelkes résztvevő állt rajthoz. A szombat legnépszerűbb futama a SPAR Verde 10 km volt, több mint 2000 futóval.
Vasárnap a klasszikus maratoni távon -ami egyben Országos Maratoni Bajnokság is volt- a 3500 előzetes nevezőből 1930-an álltak rajthoz. A 42,2 kilométert párban, valamint 4 fős stafétában is lehetett teljesíteni és 30 km-es egyéni versenyt is indítottak a szervezők.

A futófesztivál 2 napján összesen 8100 résztvevő indult el a 11 meghirdetett versenyszámban. A nevezők 760 hazai településről érkeztek, a futók 55%-a vidékről utazott a fővárosba. A legtöbb futót Pest megye, Fejér megye, Bács-Kiskun és Győr-Moson-Sopron megye mozgósította.

A koronavírus járvány miatt példa nélküli biztonsági intézkedések mellett zajlott az esemény. A résztvevők a rajtszámukat csak egy előre kitöltött COVID-19 nyilatkozat leadása és testhőmérséklet mérés után vehették át. A rajtzónákba csak szájmaszkban állhattak be a futók, melyet a rajtvonal átlépéséig viselni kellett. Az útvonalon a frissítőállomások elrendezése és a frissítők felvétele is kontaktmentesen történt, a versenyközpont helyszínén minden fontosabb ponton kézfertőtlenítőket lehetett használni. A résztvevők által használt területeket, eszközöket pedig rendszeresen fertőtlenítették a szervezők.

35. SPAR Budapest Maraton® eredményei:

férfi:

Csere Gáspár (BEAC) 02:17:43
Jenkei Péter (Vasas) 02:20:58
Nagy Péter 02:33:24

női:

Szabó Tünde (PVSK) 02:43:39
Ménes Anita (Tiszakécske VSE) 02:47:32
Virág- Erdélyi Zsófia (UTE) 02:49:45