Tényleg a magyarok a legkevésbé egészségesek? A KSH Európai lakossági egészségfelmérése (ELEF) többek között erre a kérdésre keresi a választ

Mintegy 510 településen élő, több mint tízezer, véletlen mintavétellel kiválasztott lakos egészségi állapotával kapcsolatos válaszait várja a Központi Statisztikai Hivatal. Magyarország – 2009 és 2014 után – immár harmadik alkalommal vesz részt az Európai lakossági egészségfelmérésben (ELEF), amelynek célja, hogy átfogó képet adjon a lakosság egészségi állapotáról. A mintába került válaszadók kiválasztása matematikai-statisztikai módszerrel, véletlenszerűen történt. Különösen fontos, hogy a megkérdezettek aktívan részt vegyenek a felmérésben, hiszen az adatgyűjtés reprezentativitása miatt egy-egy kitöltő közel 700 embert képvisel – hívja fel a figyelmet a KSH.

 

A 2019. évi Európai lakossági egészségfelmérés végrehajtását európai uniós jogszabály teszi kötelezővé minden EU-tagállam számára. Az adatok hozzájárulnak az egyes tagországok egészségpolitikai intézkedéseihez és az egészségügyi ellátórendszerek minőségének javításához, valamint kulcsfontosságúak az egészségüggyel és az egészségmegőrzéssel kapcsolatos kutatásokhoz, programokhoz is.

 

A felmérés az adatgyűjtés reprezentativitása miatt a lakosság teljes körének egészségi állapotáról ad képet. Az ötévente ismétlődő egészségfelmérések által megismerhetők az egészségi állapot és az azt befolyásoló háttértényezők közötti összefüggések, valamint a lakosság egészségi állapotában bekövetkező változások is nyomon követhetők lesznek.

Az Európai lakossági egészségfelmérés – amely 2019. szeptember 16-án indult – a 15 éves és annál idősebb, magánháztartásokban élő lakosságra terjed ki. A mintába került személyek kiválasztása matematikai-statisztikai módszerrel, véletlenszerűen történt. Az adatgyűjtés kísérleti jelleggel, az ELEF történetében első ízben, a 15 évesnél fiatalabbakra vonatkozóan is tartalmaz kérdéseket, amennyiben a válaszadónak van vele közös háztartásban élő, 6 hónapos és 14 éves életkor közötti gyermeke.

A mintába került személyeket a KSH postán küldött levélben kérte fel a válaszadásra, amely kétféle módon történhet. A kérdőív online is elérhető, interneten is ki lehet tölteni. Azokat, akik személyesen szeretnének válaszolni, fényképes igazolvánnyal rendelkező összeírók keresik fel.

A KSH a felmérésből származó adatokat bizalmasan kezeli, kizárólag statisztikai célra, összesítve, egyedi azonosítás lehetőségét kizáróan használja fel. A felmérés eredményeinek első hazai közlésére várhatóan 2020 tavaszán kerül sor, a tagállamok validált adatai az Eurostat honlapján lesznek majd elérhetők.