Kimutatták a sertéspestist Szlovákia házisertés-állományában - a védő- és megfigyelési körzet Borsod-Abaúj-Zemplén megyébe is átnyúlik

Illusztráció!

Illusztráció!

Sertéspestis Szlovákiában: Július 24-én afrikai sertéspestis (ASP) jelenlétét erősítették meg a szlovák Tőketerebes (Trebišov) járás egyik kis létszámú házisertés-állományában. Az eset Magyarországot is érinti, mert a kitörés körül elrendelt védő- és megfigyelési körzet Borsod-Abaúj-Zemplén megyébe is átnyúlik. A magyar Országos Járványvédelmi Központ azonnali intézkedéseket rendelt el az érintett községek területén: többek között a sertésállományok összeírását és klinikai vizsgálatát, valamint a sertésszállítások korlátozását, illetve hatósági engedélyhez kötését.

A Nébih híre szerint a Szlovák Köztársaság Állami Állategészségügyi és Élelmiszerügyi Hivatala ASP vírus jelenlétét erősítette meg Tőketerebes (Trebišov) járás egyik házisertés-állományában. A kitörés körül felállított védő- és megfigyelési körzet Magyarországra, Borsod-Abaúj-Zemplén megyébe is átnyúlik. Az eset kapcsán mind a szlovák, mind a magyar állategészségügyi szakemberek haladéktalanul megtették a szükséges intézkedéseket. A Magyarországra átnyúló védő- és megfigyelési körzetben házi sertések megbetegedését ez idáig nem jelentették.

2023. június 3., szombat, Klotild

Csillagpont Rádió podcast

Időjárás