Ma este: teljes holdfogyatkozás és Mars közelség!

2018. július 27-e éjjelén jól megfigyelhető, hosszú (1 óra 43 perc!), centrális holdfogyatkozás lesz. Az égi látványosságot csak a fránya időjárás befolyásolhatja. Centrális holdfogyatkozásnak az olyan holdfogyatkozást nevezzük, amikor a Hold legalább egy része áthalad a földárnyék középpontján. Holdfogyatkozás akkor jön létre, amikor a Föld a Nap és a Hold között tartózkodik, ilyenkor a Föld árnyéka a Holdra vetül. Kezdetben a Föld félárnyéka, majd a teljes holdfogyatkozásnál a “teljes” árnyéka – umbra – “takarja be” égi kísérőnket. Holdfogyatkozáskor a Föld árnyékának fénytörése miatt egyre vörösesebbnek látjuk majd a Holdat.
A másik csillagászati jelenség a Mars-közelség (Mars-oppozíció). Ekkor a vörös bolygó Nap-körüli keringése során a legközelebb fog kerülni a Földhöz. A Föld-Mars távolság július 27-én lesz a legkisebb.

Már július 27-én este 19 óra 10 perctől várjuk az érdeklődőket a Generali Aréna előtti lépcsőfeljárónál, ahol ingyenes távcsöves bemutató keretében figyelhetik meg távcsöveken keresztül a Marsot. A vörös bolygó mellett a teljes holdfogyatkozást nézhetik végig csillagászati műszerekbe tekintve, a Dr. Szabó Gyula Bemutató Csillagvizsgáló munkatársai és szakkörösei, valamint amatőrcsillagász segítségével. 2018. július 27-én, pénteken este a Dr. Szabó Gyula Bemutató Csillagvizsgáló a belvárosban lévő távcsöves bemutatás miatt zárva tart!

Holdfogyatkozás akkor jön létre, amikor a Föld a Nap és a Hold között tartózkodik, ilyenkor a Föld árnyéka a Holdra vetül. Kezdetben a Föld félárnyéka, majd a teljes holdfogyatkozásnál a “teljes” árnyéka – umbra – “takarja be” égi kísérőnket. Holdfogyatkozáskor a Föld árnyékának fénytörése miatt egyre vörösesebbnek látjuk majd a Holdat.

20:24 – elkezdődik a részleges holdfogyatkozás (ez pontosan egybe esik a napnyugta időpontjával)
21:00 – a polgári szürkület vége
21:30 – elkezdődik a teljes holdfogyatkozás,
22:22 – a legnagyobb mértékű fogyatkozás,
23:13 – véget ér a teljes holdfogyatkozás,
00:19 – véget ér a részleges holdfogyatkozás

A program szervezői: Dr. Szabó Gyula Bemutató Csillagvizsgáló, Miskolci Amatőrcsillagászok Észlelő Köre Egyesület, Magyar Csillagászati Egyesület Miskolci Helyi Csoportja. Mindenkit sok szeretettel várnak a szervezők!