Semmelweis Ignác-emlékév lesz 2018

Semmelweis Ignác-emlékévvé nyilvánítja 2018-at a kormány, hogy méltó módon emlékezzen meg "az anyák megmentőjéről" születésének kétszázadik évfordulóján - derül ki a Magyar Közlöny szerdai számában megjelent egyik kormányhatározatból.

A kabinet mind az anyaországban, mind a határon túl és diaszpórában élő magyarság körében támogatja és szorgalmazza olyan rendezvények szervezését, valamint oktatási anyagok készítését, amelyek Semmelweis Ignác orvos munkásságához kötődnek, és hozzájárulnak a méltó megemlékezéshez.

A kormány felhívja az emberi erőforrások miniszterét, hogy a nemzetgazdasági miniszter bevonásával december 15-éig készítsen előterjesztést az emlékév keretében megvalósítandó programokról - olvasható a határozatban.

Semmelweis Ignác (1818-1865) a magyar orvostudomány egyik legnagyobb alakja. Ő vette észre először, hogy a gyermekágyi láz fertőzés következménye, és a fertőzést az orvos keze terjeszti.

Az uniós országok közül pont a kézfertőtlenítést elsőként meghonosító Semmelweis hazájában használják a legkevesebb alkoholos kézfertőtlenítő gélt az egészségügyi intézményekben: Magyarországon ez a mennyiség 6 liter/1000 betegnap, Svédországban például 40 liter/1000 betegnap.  A hiányosság pedig a kórházi halálozások számában is visszaköszön, évente legalább 650 hazai ellátott hal meg ilyen fertőzések következtében. 

„A kórházi kézfertőtlenítés olyan alapvető lenne, mint az, hogy az autóban indulás előtt bekötjük magunkat. Előírás, hogy a kórházi folyosókon, kórtermenként iksz mennyiségű kézfertőtlenítő gélt biztosítsanak, ehhez képest viszont napi szintű problémát jelent a higiénia biztosítása az egészségügyben” – mondta korábban Magyar Nemzetnek Dénes Tamás, a a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezetének (Reszasz) elnöke. A Reszasz korábban 500 liter kézfertőtlenítőt ajánlott fel valamelyik intézménynek, ezt később a Jahn Ferenc kórház kapta meg.