Családi Nap a Zöld kosár közösségben

Az Észak-Magyarország Flórája Faunája Alapítvány által működtetett biopiac, a BELVÁROSI BIOVÁSÁR az alapítvány többi programjával együtt – mint például a ZÖLD KOSÁR KÖZÖSSÉG – mostantól egy helyen elérhető, a Szilágyi Dezső utca 17. szám alatt. Az új hely átadását Családi Nappal ünnepelte a törzsközönség.

A szerdai napon tartott Családi Nap a „Társadalmi szerepvállalás erősítése helyi zöld kosár közösségek fejlesztésével” című EFOP projektünk programsorozatába illeszkedett, amelynek célja az egészség- és környezettudatos családok megerősítése, a fiatalok felelős életre nevelése.

A rendezvény részvevőit Lenkey Péter, az Észak-Magyarország Flórája Faunája Alapítvány szakmai vezetője köszöntötte: "Miért most és miért itt? Az előzmény az, hogy végre rátaláltunk álmaink helyszínére, és két heti küzdelmes pakolás, költözködés és csinosítás után megnyithatunk. Új miskolci címünkön a Szilágyi Dezső u. 17. szám alatt mostantól heti 5 napon várja Zöld Irodánk a látogatókat, péntekenként pedig a Biovásár és a Zöld Kosár Közösség törzsközönségét.

Alapítványunk klasszikus környezetvédelmi szemléletformálással, állatvédelmi akciókkal kezdte meg működését 2003-ban. Nagyobb közönségünk, baráti körünk akkor lett amikor 2005-ben bekapcsolódtunk az ökológiai gazdálkodás és a biotermékek népszerűsítésébe, ennek eredményeként van ma Miskolcon biopiac. És a további ötletelésnek köszönhetően Zöld Kosár közösség - tette hozzá.

A Biovásárról tudható, hogy egy pici piac. Talán a legkisebb, amit ismertek! De több szempontból is egyedülálló. A térség leginkább ellenőrzött piaca, mert a termelőket a biogazdálkodást auditáló tanúsító szervezetek ellenőrzik. Emellett még mi magunk, mint piacszervezők szintén. Ez azt jelenti, hogy nem csak papírokat vizsgáljuk, de magát a gazdálkodást és a termelési folyamatokat is. És erre még a vásárlóknak is lehetőséget biztosítunk gazdaságlátogatások keretében.

Sokan nem tudják, a Biovásár egy alapítványi fenntartású piac. Bármiféle normatív állami vagy önkormányzati támogatás nélkül, és hazai vagy uniós pályázati támogatás nélkül 12 éve működik, kisebb hozzájárulások és adományok felhasználásával. Sűrű filléreket, ritka forintokat rakunk egymásra minden nap, hogy a működés gördülékeny legyen. Büszkék vagyunk adományozóinkra, kik hús-vér hétköznapi hősök, olyanok, akik a számukra fontos ügyekről nem csak beszélnek, de tesznek is értük.

A Görgey úton kezdtük, aztán a Belvárosi Liget szökőkútja körül, telente a Spaten sörözőben, és most egy ideje egy nagy zöld sörsátor alatt béreltünk helyet a piacnak, és egy emellett pici irodát az adminisztrációnak és a Zöld Kosár közösségnek. Azért, hogy legyen hol ellenőrzött bioterméket árusítani a gazdáknak, és vásárolni a tudatos vásárlóknak.

Köszönettel és hálával tartozunk a Tudomány és Technika Házának, a Sashalmi Családnak, a Dobos családnak, amiért befogadták és éveken át segítették csapatunkat. Nagy-nagy köszönet korábbi és jelenlegi kollegáinknak, önkénteseinknek, akik az elmúlt 12 évben szabadidejükben is önzetlenül besegítettek a munkába. Ők tudják jól milyen a korán, sötétben kelni hogy időben kinyissunk – milyen a hidegben toporgás órákon át, amíg egy jó forró kávé és a baráti viccelődés meg nem melenget kívül-belül. - mondta Lenkey Péter. Miért csináljuk? Mert környezetvédők vagyunk. Az ökológiai gazdálkodás pedig tiszta, fenntartja a talajéletet, és a változatosságot. De hogyan is terjedhetne el jobban, ha a gazdák nem állnak át, mert nincs elég vásárlójuk. Ezért kell a piac. Több vevő, nagyobb kereslet – több termelő, nagyobb kínálat. Így nőhet a biotermékek aránya, és csökkenhet ára. És így válhatnak elérhetőbbé lassan mindenki számára.

Környezetvédők vagyunk, de idővel gazdaságfejlesztők, gerillamarketingesek, vidékfejlesztők, egészségfejlesztők is lettünk. Mert igazából ez mind mind az életről szól, és a fenntartható életmódról.

Évek alatt egy valódi közösség született, ami valóban több mint bevásárló közösség. Hetente találkozunk, mert ugyanaz a szenvedélyünk, ugyanaz az érdeklődési körünk, ugyanaz, amiben hiszünk.

Hiszünk a termelőink tudásában és kemény kétkezi munkájában. Tudjuk, hogy az ökológiai gazdálkodás – bár régi hagyományokhoz is sokszor visszanyúlik, mégis – modernebb, a természetmegőrzést, az egészségmegőrzést jobban szolgáló gazdálkodási módszer, mint a nagyüzemi intenzív mezőgazdaság. És minden falattal érezzük azt, hogy a kisléptékű, kézműves élelmiszerek szebbek, ízletesebbek, egészségesebbek, mint az ipari élelmiszergyártás felfújt, felcukrozott, felcicomázott, színezett, mesterségesen ízesített műkajái. Hiszünk abban, hogy a termelőt illeti a bevétel. Tudjuk, hogy a fairtrade vagy méltányos kereskedelem nem csak egy színes címke az import élvezeti cikkeken, kávén, teán, csokin, hanem egyszerű mindennapi döntés, amit a helyi termékek vásárlásával hozunk meg, és amelynek gazdasági kihatása igenis jelentős. A pénznek helybe kell forognia, hogy a helyi, a régióbeli, a magyar termelők gazdagodhassanak. Hogy ők ismét itt költsék el a pénzt. Hogy így nőjön a fenntartható fogyasztás és munkahelyek száma.

Az új hely – a Szilágyi 17 - lehetőséget teremt arra, hogy ne csak heti 1 alkalommal találkozzunk, hanem gyakrabban is. Akár minden nap. Mi az apropón dolgozunk: legyen az egy családi nap, egy gazdaságlátogatás, egy közösségi jótékonysági akció vagy bármi más, aminek értelmét érezzük, mert színesíti és segíti a fenntartható életmódra törekvő családok életét.

Kóstolót nyújtottak a miskolci családoknak sok mindenből, amivel a közösség foglalkozik. Finom ételekbe, és kézműveskedésbe is bele lehetett kóstolni. Török Eszter (Csutka Eszti) kézműves foglalkozást tartott, amelynek folytatása várható minden adventi vasárnapon december 3-ától. Az evés, ivás mellett táncra is perdülhettek a réstvevők, a talpalá valót az Agyagbanda zenekar biztosította.

 

2024. március 19., kedd, József, Bánk

Csillagpont Rádió podcast

Időjárás