Riaszt a meteorológiai szolgálat - Akár 150 kilométeres széllökések is lehetnek holnap

A szolgálat vasárnapra a viharos szél miatt Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Veszprém, Fejér, Pest és Jász-Nagykun-Szolnok megyére harmadfokú piros figyelmeztető előrejelzést adott ki. Az OMSZ azt írta, vasárnap a déli órákban egy gyors mozgású hidegfront halad át az ország felett észak-déli irányban, a délelőtti órákban viharos 60-85 kilométeres széllökések lehetnek, amelyek később többfelé 70-150 kilométeressé is erősödhetnek.

A kora esti órákig elsősorban gomolyfelhők, illetve záporok környezetében a Dunántúl északi és középső területein, illetve a középső országrészben rövid időre néhány alkalommal 110-125 kilométeres széllökések is előfordulhatnak, de a kissé magasabban fekvő területeken, illetve a Balaton térségében 125-140 kilométeres széllökések is lehetnek.

Az Időkép szerint vasárnap kifejezetten szeles, hideg időre van kilátás. A délután folyamán egy markáns hidegfront érkezhet északnyugat felől, mely több fokkal hidegebb levegővel árazthatja majd el a Kárpát-medencét.

A hideg levegő viharos, helyenként orkán erejű északnyugati széllel és helyenként jelentősebb mennyiségű csapadékkal érkezik meg. A legnagyobb széllökések a magasabb hegyeinkben és a Balatonon a 120-140 km/órát is elérhetik.

Szedjük be a virágokat és ne álljunk autónkkal fák alá!

Vasárnap a déli órákban egy gyors mozgású hidegfront halad át az ország felett észak-déli irányban. A front előtt a délelőtti órákban viharos (60-85 km/h) széllökések kísérhetik a délnyugati szelet. A front mentén a szél hirtelen északnyugatira fordul és rövidebb időre többfelé viharossá (70-115 km/h) fokozódik. A 100 km/h feletti széllökések az ország egy északnyugati-délkeleti tengelye mentén az ún. szélcsatornában valószínűbbek helyenként. A front mentén helyenként villámtevékenységre is van esély, nagyobb valószínűséggel a középső területeken.

Ezt követően várhatóan a kora esti órákig elsősorban gomolyfelhők, illetve záporok környezetében nagyobb valószínűséggel a Dunántúl északi és középső területein, illetve a középső országrészben rövid időre néhány alkalommal 110-125 km/h közötti széllökések is előfordulhatnak síkvidéken. Az ország egyéb területein, elsősorban a Dél-Alföld térségében egy-egy 110 km/h körüli vagy feletti széllökés nem zárható ki. A kissé magasabban fekvő területeken, illetve a Balaton térségében egy-egy 125-140 km/h körüli széllökésre is van esély.

A legfrissebb előrejelzések szerint magasabb hegységeinkben az esőt estétől átmenetileg havas eső, havazás is felválthatja, megmaradó, összefüggő hóréteg azonban várhatóan nem fog kialakulni.

2024. május 3., péntek, Tímea, Irma

Csillagpont Rádió podcast

Időjárás