Hétfőn érkezik a családtámogatás

Korábban megérkeznek a családokhoz a szeptemberi támogatások; a családi pótlék, a gyermekvédelmi segély (gyes) és a gyermeknevelési támogatás (gyet) - jelentette be az Emmi család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

Novák Katalin ismertetése szerint a családtámogatásokat hétfőn utalják el, míg a posta kedden kézbesíti az ellátásokat. Hozzátette: az előrehozott utalás csaknem 1,3 millió családnak jelent majd könnyebbséget. Az államtitkár a tanévkezdést megkönnyítő intézkedéseket sorolva azt hangoztatta: a kormány minden segítséget megad, hogy a családoknak minél kisebb tehertételt jelentsen a szeptemberi iskolakezdés. Novák Katalin a családokat segítő intézkedések között említette az ingyenes tankönyvellátást az 1-9 évfolyamon tanuló diákok számára, ami azt jelenti, hogy 1 milliónál több diák kap térítésmentesen tankönyvet. Számítása szerint egy kétgyermekes családnál ez a támogatás 35 ezer, míg egy három gyermekes családnál akár 50 ezer forintos megtakarítást jelenthet. Közölte, a jövő évi költségvetésben 12,3 milliárd forintot fordítanak e célra, ez 68 százalékkal jelent többet, mint 2010-ben.

Kitért egy friss rendeletmódosításra is, ami szerint az iskolába bevitt tankönyvek súlya nem lehet több 3 kg-nál, hogy a gyerekeknek ne kelljen súlyos táskákat cipelniük az iskolába. Közölte, az ingyenes gyermekétkeztetés kiterjesztésének köszönhetően jövőre 72,6 milliárd forint lesz a forrás erre a célra, ez 2010-ben még csak 31,7 milliárd forint volt. Így a bölcsődékben, óvodákban, iskolákban ingyenesen étkező gyermekek száma már 467 ezerre nőtt.

Arról is beszélt, hogy már nemcsak nyáron, hanem minden iskolai szünetben biztosítják az ingyenes közétkezést a rászoruló családok gyermekei számára, és ez jövőre 6,7 milliárd forintba kerül. Közölte, jövőre 4,3 milliárd forint lesz a tovább bővülő iskolatej program, míg az iskolagyümölcs program keretében már csaknem 550 ezer gyerek kap rendszeresen ingyen gyümölcsöt, vagy zöldséget.

Palkovics László oktatásért felelős államtitkár arról is beszélt, hogy a nemzeti köznevelési infrastruktúrafejlesztési programban már 25 tanuszodát, tornatermet, iskolát, tantermet adtak át, és készül további 21 tanuszoda, 13 tornaterem, 4 iskola, valamint 6 tornaterem kibővítése is zajlik.

Novák Katalin kérdésre válaszolva azt mondta, az egyszülős családok segítését a kormány kiemelten feladatának tekinti, ezért döntöttek úgy, hogy a bölcsődei felvételnél előnyt kapnak. Jelezte azt is, jövőre az egyszülős családok gyermekei várhatóan még nagyobb számban vehetnek majd részt a kedvezményes nyaralási programokban is.