Kanyaró: Jelenleg tíz európai országban terjed a betegség

Kanyaró: Jelenleg tíz európai országban terjed a betegség

Kanyaró: Jelenleg tíz európai országban terjed a betegség

Alig három hónap alatt több mint 5 ezren fertőződtek meg, a betegek többsége csak részben vagy egyáltalán nem volt beoltva.  Jelenleg Európa számos országában terjed a kanyaró, pedig a nemzetközi egészségügyi szervezetek korábban azt tűzték ki célul, hogy 2015-re száműzik az európai kontinensről ezt a kórt. Pontosabban azt szerették volna elérni, hogy a lakosság legalább 95 százaléka be legyen oltva a betegség ellen. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) legfrissebb jelentése szerint azonban most két évvel később is sok a fertőzés, alig három hónap alatt több mint 5 ezren fertőződtek meg, és az átoltottság sem éri el a kívánt arányt.

Az ECDC jelentése szerint jelenleg a következő országokból jelentettek kanyarós megbetegedéseket:

Ausztria: 2017. elejétől március 8-ig 69 esetet regisztráltak, ami meghaladja az egy évvel korábbi megbetegedéseket.

Belgium: Két és fél hónap alatt 169 fertőzést jelentettek, a betegek fele kórházba került. 15 fertőzött az egészségügyi dolgozók közül került ki. A kanyarós esetek száma hétről hétre nő.

Dánia: Egy kanyarós esetet jelentettek március 15-én. A beteg nem volt beoltva, és szabadsága alatt Ázsiában fertőződött meg.

Franciaország: Az év eleje óta számos megyéből jelentettek kanyarós megbetegedéseket, a legtöbb esetet, több mint 50-et Moselle-ből. A fertőzöttek 85 százaléka nem volt beoltva.

Németország: Idén március közepéig 203 kanyarós esetet regisztráltak, összehasonlításként, tavaly egész évben ez a szám 326 volt. Több nagyváros is érintett, Duisburgban például 77-en betegedtek meg, közülük 61 gyermek, akik közül 22 egy év alatti.

Olaszország: Két és fél hónap alatt 700an fertőződtek meg kanyaróban, csaknem két és félszer annyian mint tavaly ugyanezen idő alatt. A legtöbb beteg 15 és 39 év közötti.

Spanyolország: Barcelonából és környékéről 35 hivatalosan is igazolt kanyarós esetet jelentettek. A betegek zöme felnőtt, többségük csak részlegesen vagy egyáltalán nem volt beoltva a betegség ellen. Hat fertőzöttet kórházban ápolnak.

Svédország: Idén eddig tíz esetet regisztráltak, a betegek között három felnőtt és hét gyerek van.

Románia: Január 1. és március 10-e között összesen 3446 kanyarós beteget regisztráltak, de a legfrissebb hírek szerint már csaknem 3800 a fertőzöttek száma. A betegek közül 17-en meghaltak. A legtöbb fertőzött csecsemő vagy kisgyerek. A 42 megye közül 37 jelentett kanyarós fertőzéseket, nyugaton a szerbiai határnál lévő Caras Severin a legérintettebb, itt március 10-ig 728 esetet regisztráltak.

Magyarország: múlt péntekig 52 kanyarógyanús esetet jelentettek. 

Ma reggel 8-kor feloldották a makói kórházban a felvételi zárlatot - jelentette be Dr. Szabó Enikő helyettes országos tisztifőorvos szerdán. A szakember elmondta, a zárlat feloldásánál figyelembe vették az epidemiológiai körülményeket, a betegség lappangási idejét és azt, hogy nem volt újabb kanyarógyanús eset az intézményben.

Szabó Enikő emlékeztetett arra, hogy a kanyarós esetek előfordulása miatt az országos tisztifőorvos március 4-én elnrendelte a makói kórházban a felvételi zárlatot. A zárlat bevezetését követően is fordultal elő megbetegedések, de helyi járvány csak egy helyen, a makói kórházban alakult ki. Itt 11 egészségügyi dolgozó, két beteg, hozzátartozó illetve a makói esetekkel összeföggésben még két Szegeden ápolt betegnél állapították meg a kanyarós fertőzést.

Csongrádon kívül még 11 megyéből jelentettek megyénként 1-2 kanyarógyanús esetet. Összesen 54 fertőzés mintáját vizsgálták-vizsgálják a laboratóriumban, amelyekből 3-at már kizártak, 39-nél még nem dőlt el, hogy valóban kanyaróról van-e szó. Az igazolt esetek száma 15.

A mostani adatok alapján sikerült megfékezni a területi járványt. Ennek részeként 800 adag kanyaró elleni vakcinát szállítottak az érintett megyébe, amelyekből 500-at be is adtak, főleg egészségügyi dolgozóknak. Mindenki más számára is hozzáférhető a kanyaró elleni védőoltás. A háziorvos által felírt recept alapján a patika meg tudja rendelni, mivel a nagykereskedőknél mindenhol rendelkezésre áll a vakcina.

A megelőzés érdekében járványügyi intézkedéseket is hoztak, megerősítették a figyelőszolgálatot és a jelentési kötelezettséget. Ezelen kívül a kivizsgálások szigorú felügyeletét is elrendelte az országos tisztifőorvos.

Szabó Enikó hagsúlyozta: Nincs veszély, Magyarországon nem kell tartani a járvány kialakulásától. 

A kanyarót a Paramixovírus okozza. Cseppfertőzéssel terjed, igen ragályos betegség, elsősorban kisgyermekeket fertőz meg. A kanyaró elsődleges tünete a láz, valamint az orr, a torok és a szem gyulladása, melyet a száj nyálkahártyáján keletkező apró fehér pontok kísérnek. Később jellegzetes piros foltok, kiütések jelennek meg, és a nyaktól kiindulva fokozatosan az egész testet beborítják. A kanyaró súlyos szövődményekkel járhat, főleg a tüdőt és az idegrendszert támadhatja meg.