Bükkábrány, Mezőkövesd és Mezőkeresztes települések helyi klímastratégiájának kidolgozása, klímatudatosságot erősítő szemléletformálás megvalósítása

20 millió forintos európai uniós támogatásból nyílt lehetősége Bükkábránynak és két dél-borsodi városnak, hogy kidolgozzák helyi klímastratégiájukat, valamint a szemléletformálással erősítsék a klímatudatosságot a dél-borsodi települések lakossága körében.

2022. augusztus 31-én Bükkábrányban, Mezőkeresztesen és Mezőkövesden is lezárul a KEHOP-1.2.1-18-2018-00043. azonosítószámú, „Bükkábrány, Mezőkövesd és Mezőkeresztes települések helyi klímastratégiájának kidolgozása, klímatudatosságot erősítő szemléletformálás megvalósítása” című projekt, amely 20.000.000 forint európai uniós támogatással, 100% támogatási intenzitással, 27 hónap alatt valósult meg.

A projekt megvalósítása során mindhárom település vonatkozásában elkészültek a települési klímastratégiák.
A lakosság szemléletformálása programelem keretében egyrészt a gyermekek és iskoláskorúak valamint szüleik, továbbá az idősebb korosztály számára szerveztek rendszeres, interaktív foglalkozásokat és szakköröket, illetve közösségi rendezvények keretében eseti szemléletformáló programokat (klímasátor, családi rendezvények, rajz-, fotó- és plakátkészítő verseny, workshop).
Másrészt, előbbi elemekhez illeszkedve mindhárom településen elindítottak egy átfogó médiakampányt is, amelynek keretében nyomtatott és elektronikus tájékoztató kiadványokkal, videospotokkal, rendszeres hirdetésekkel és egyéb megjelenésekkel igyekeztek a klímatudatosság irányába terelni a lakosság minél nagyobb hányadát.

A projekt számszerűsített, elért eredményeiről a települések honlapján lévő projekt aloldalakon tájékozódhatnak.

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg.