Paktumszervezeti ülés

Miskolc Megyei Jogú Város Foglalkoztatási Paktum Programjának (TOP-6.8.2-15-MI1-2016-00001) kiemelt célja a városban található cégek munkaerőpiaci helyzetének támogatása. E célból került megrendezésre az idei év első paktumszervezeti ülése a Miskolci Polgármesteri Hivatal dísztermében.

A meghívottakat Pető Ágnes, a Paktum egységvezetője köszöntette, aki elmondta, hogy munkájuk során kiemelten segítik a munkavállalók megtartásának folyamatát mind munkavállalói, mind pedig munkáltatói oldalról. Az az elmúlt két évben a világjárvány miatt teljesen átalakult a munkaerőpiac, és megváltoztak a munkavállalói elvárások, de ezzel együtt mások lettek a prioritások a munkáltatók részéről is.
Varga Andrea, Miskolc alpolgármestere azzal folytatta, hogy a munkahelyek hosszú távú biztosítása jelenti a kulcsot a város számára és fontos feladat ezen belül a megváltozott munkaképességű emberek integrálása is. Városvezetőként és szociális szakemberként is lényegesnek tartja ezen emberek támogatását, akik egyedül nem tudnak elindulni az álláskeresésben. Elmondta, hogy fontosak az olyan programok, mint a Foglalkoztatási Paktum, ahol az álláskeresők ingyenes segítséget kaphatnak az elhelyezkedéshez.
Ha egy városban a munkaerőhiány és felesleg egyszerre jelentkezik, akkor ezt, mint lehetőséget közös érdekünk kiemelten kezelni. A biztonság és a megfelelő munkafeltételek jelentik a megtartó erőt Miskolc számára.

A rendezvényen három téma kapott kiemelt fókuszt a munkaerőmegtartás szempontjából. Ezek egyike a munkavállalói kompetenciamérés -és fejlesztés volt, a második a toborzási beillesztési HR folyamatok szerepe, a harmadik pedig a hatékony szervezetfejlesztés, a motiváltság, lojalitás megtartása érdekében. 
Az első előadás keretében a Szimbiózis Alapítvány által a Paktum célcsoportja részére elkészített kompetencia mérési módszertant és a kompetenciafejlesztő füzeteket mutatta be Jakubinyi László az alapítvány elnöke. A Szimbiózis Alapítvány több éves tapasztalattal bír a hátrányos helyzetű munkavállalók kompetenciafejlesztésében, és már tizenöt éve foglalkoznak munkahelyi beillesztéssel, amihez hazai, nemzetközi, és európai szinten is gyűjtik a tapasztalatokat, jógyakorlatokat, amelyet igyekeznek Miskolcon alkalmazni.
Véleménye szerint a kompetencia nem lexikális tudást, hanem olyan műveleteket jelent, amivel a hétköznapokban előrébb tudunk jutni, mint például egy bankszámla megnyitásának képessége. Ami a társadalomban nagyon sok ember számára egyértelmű és könnyen megoldható feladat, az sokszor egy hátrányos helyzetű munkavállalónak a legnagyobb kihívást jelenti. Kemény harcok folynak a munkaerőpiacon a vállalatok között a kompetens dolgozókért. A munkavállalók ’elszívása’ ma már bevett gyakorlat több bért, jobb munkakörülményeket, rugalmasabb munkaidőbeosztást kínálva. A munkaadók már ’kész’ munkavállalókat szeretnének, nincs idő a betanításra, képzésekre, az azonnali munkakezdés a preferált és elvárt.

A Szimbiózis Alapítvány és a Miskolci Foglalkoztatási Paktum közös együttműködéséből született a „MIKOMP” kompetenciamérő eszköz, ami a hátrányos helyzetű munkavállalók munkavállalói kompetenciájának mérő eszköze. A mérést követően a kompetenciafejlesztő füzetek feladatainak segítségével történik a munkavállalói kompetenciák fejlesztése, a cégek munkaköri elvárásaihoz igazodva. A Foglalkoztatási Paktum mentorai már március óta alkalmazzák a kompetenciamérést és a kompetenciafejlesztő̋ füzeteket ügyfeleik körében, akik a visszajelzések alapján kedvelik, és szívesen vesznek részt benne.

A Regionális Civil Központ Alapítvány képviseletében Lengyel Anett szakmai vezető az Ex Ante Tanácsadó Iroda Kft. és a RECIK által lebonyolított 200 órás ingyenes szakértői tanácsadási folyamat szakmai tapasztalatait osztotta meg a résztvevőkkel.
A szakmai feladatot a Foglalkoztatási Paktum beszerzésének keretében nyerték el egy közbeszerzési eljárás során, melyben 9 cég számára nyújtottak szakértői tanácsadásokat a hátrányos helyzetű emberek toborzási, beillesztési, megtartási folyamatainak támogatása érdekében. Hitvallásaként elmondta, hogy szerinte minden ember fejleszthető, csak meg kell találni azokat a területeket, ahol a munkavállaló sikereket tud elérni.

Kiemelte, hogy nagyon fontos a megfelelő célcsoport kiválasztása egy-egy toborzásnál, álláshirdetési kampánynál, hogy valóban a megfelelő álláskeresőkhöz jusson el a hirdetés.
Olyan munkavállalói problémákra tért ki, mint az Y és Z generációnál megfigyelt rövid figyelemidő, a magánélet és a munka egyensúlyának megteremtése vagy az 50 év felettiek esetében előforduló elavult szaktudás. Az alacsonyabb iskolai végzettségű munkakeresők körében gyakoriak a kudarcélmények miatti szorongások, továbbá irreális elképzeléseik vannak a munkahelyi elvárásokról, amivel gyakran a motiváció és munkavállalói attitűd hiánya párosul. Utóbbi szintén megjelenik a roma nemzetiségű dolgozóknál is, ahol az elvárt kompetenciák hiánya és az eltérő szociokulturális környezetből fakadó nehézségek jelentenek akadályt, mint például a megfelelő higiénia. Lengyel Anett kihangsúlyozta, hogy nincs kész megoldás és megfelelő stratégia, minden eset más és más módszert igényel.

Harmadik előadóként a Mentors & Partners Group Kft. képviseletében Pócz János, Hoffman Ádám, és Farkas Ferenc szervezetfejlesztési megoldásait hallhatták a meghívottak, amit a résztvevő cégek és a Miskolci Foglalkoztatási Paktum szakemberei is be tudnak építeni a szervezetük életébe. A budapesti cég az elmúlt 21 év tapasztalatával nem csak hazai, hanem nemzetközi partnereknek nyújt támogatást az üzletfejlesztés területén. A HR mostani legfőbb kihívása, hogy olyan megoldásokkal szolgáljon, amelyek a kulcsemberek megtartását, és a szervezeten belüli teljesítmény maximalizálását segítik, ugyanakkor az üzleti célok elérését támogatva növelik a lojalitást és csökkentik a fluktuációt. Szervezetfejlesztéseikben kiemelt szerepet kap a RISE Human Development System nemzetközi döntéshozatali mechanizmus értékelő rendszer, melyet a cégük dolgozott ki. Egyediségük abban rejlik, hogy nem csak elemzik vagy tanácsot adnak partnereinknek, hanem minden esetben gondoskodnak azok gyakorlati üzletmenetbe történő átültetéséről, mérhető eredmények biztosításáról, legyen szó az üzleti életről, vagy akár egy sport csapatról.