Várnak a várak és a könyvtár

„Vár állott, most kőhalom” – várak nyomában Borsod-Abaúj-Zemplén megyében címmel helyismereti vetélkedősorozatot hirdet a megye középiskolás tanulói számára – a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával – a miskolci II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár . A két írásbeli forduló után a legeredményesebben szerepelt csapatok a szóbeli döntőben mérhetik össze tudásukat. A legjobban teljesítő diákok értékes jutalomban részesülnek.

A vetélkedőre a helyismereti kutatások iránt érdeklődő, 15–17 éves Borsod-Abaúj-Zemplén megyei középiskolás diákokból alakult négyfős csapatok jelentkezését várják. A játék fordulói során a fiatalok megismerkedhetnek Borsod-Abaúj-Zemplén megye várainak és várromjainak történetével, az ezeket tartalmazó könyvtári forrásokkal. A klasszikus kézikönyvek, könyvtári és levéltári dokumentumok hagyományos változatai mellett számos online adatbázist, kutatást támogató weboldalt és applikációt használva lehet teljesíteni a felhívás feladatait. A jelentkezés az első forduló feladatlapjainak kitöltésével történik. A kérdések 2022. március 16-tól április 1-ig érhetőek el a könyvtár honlapján (www.rfmlib.hu) és Facebook-oldalán. Az első fordulóban a lexikális tudást igénylő feleletválasztós kérdések kerülnek előtérbe, míg a másodikban a kreativitás dominál, egy szabadon választott Borsod-Abaúj-Zemplén megyei várat kell megjeleníteniük a csapatoknak. A fiatalok fantáziájára van bízva, hogy ezt képzőművészeti, irodalmi vagy audiovizuális eszközök használatával teszik meg. A pályázatokat április 4-től 29-ig adhatják le a könyvtár helyismereti részlegében. A szóbeli döntőbe az a 10 csapat jut be, amelyik az első és második fordulóban a legtöbb pontot szerezte.
A II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár központi épületében (Miskolc, Görgey A. u. 11.) megrendezendő szóbeli döntőn legjobban teljesítők 2022. július 11–15. között, hétfőtől péntekig egyhetes – ingyenes – táborozáson vehetnek részt a könyvtárban. A programban autóbuszos kirándulások is szerepelnek, az úti célok: Sárospatak, Boldogkő vára, Szádvár. A tanulók konkrét helyszínekhez kapcsolódó élményszerű foglalkozásokon vehetnek részt, elmélyíthetik történelmi ismereteiket, megismerhetik a könyvtárban elérhető kutatási, anyaggyűjtési, ismeretszerzési lehetőségeket is. A verseny további részleteiről a helyismeret@rfmlib.hu e-mail-címen, vagy a 46/503-120-as telefonszám 109-es mellékén kaphatnak bővebb információt az érdeklődők.